Yandex levert restwarmte aan Fins verwarmingssysteem

Een datacenter van de Russische webgigant Yandex levert restwarmte in de Finse plaats Mäntsälä. Met behulp van de restwarmte wordt warm water geleverd aan inwoners van de stad.

Het warmteterugwinsysteem is door Yandex onlangs in werking geschakeld. Met behulp van het systeem wordt warme lucht afgegeven aan het bestaande regionale verwarmingssysteem in Mäntsälä, dat wordt beheerd door de Finse energiemaatschappij Mäntsälän Sähkö OY. De verwarmingskosten van de 20.000 inwoners van Mäntsälä worden hierdoor met 5% verlaagd.

Water verwarmen tot maximaal 45ºC

Met behulp van de restwarmte uit het datacenter van Yandex kan water worden verwarmd tot een temperatuur van 30 tot 45ºC. De water wordt hierna verder verwarmd tot 55-60ºC, waarna het warm genoeg is voor het regionale verwarmingssysteem.

DatacenterDynamics meldt dat het Finse datacenter van Yandex gebruik maakt van vrije koeling. Het datacenter is zo ontworpen dat wind automatisch onder de juiste druk het datacenter wordt ingeblazen om apparatuur te koelen, zonder dat hiervoor apparatuur nodig is.

Vier fases

Het datacenter bestaat in totaal uit vier fases, waarvan de eerste inmiddels operationeel is. De overige drie fases moeten op korte termijn operationeel worden. Ook de warmte die met deze fases worden gegenereerd wordt ingezet voor het verwarmingssysteem in Mäntsälä. Mäntsälän Sähkö OY verwacht zodra alle vier fases operationeel te zijn niet langer gas te hoeven gebruiken voor het verwarmingssysteem en volledig te kunnen draaien op restwarmte uit het datacenter.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Restwarmte uit datacenter gaat viskwekerij verwarmen

Restwarmte uit datacenter gaat viskwekerij verwarmen

In het Amerikaanse Cleveland, Ohio wordt restwarmte van een datacenter binnenkort ingezet voor het verwarmen van een viskwekerij. Restwarmte van een ondergronds datacenter wordt via leidingen naar de kwekerij gepompt om het water op temperatuur te houden. DatacenterKnowledge meldt dat het gaat om een project van The Foundry Project. Het project zo1

BIT verwarmt bezoekerscentrum met restwarmte van datacenter

BIT verwarmt bezoekerscentrum met restwarmte van datacenter

BIT gaat het nieuwe bezoekerscentrum ‘BIT-MeetMe’, dat nog in aanbouw is, verwarmen met restwarmte uit haar datacenter. De warmte die wordt gegenereerd op één van de datacentervloeren wordt via vloerverwarming gebruikt om het pakweg 1200 m2 grote gebouw te verwarmen. In de het bezoekerscentrum wordt gebruik gemaakt van vloerverwarming, waardoor de1

Amazon gaat kantoorpand verwarmen met restwarmte van datacenter

Amazon gaat kantoorpand verwarmen met restwarmte van datacenter

Amazon gaat in een kantoor in het Amerikaanse Seattle restwarmte gebruiken van een datacenter. Het bedrijf verwacht hierdoor de energierekening voor het verwarmen van de locatie aanzienlijk terug te dringen. Het gaat om een kantoorpand in het centrum van Seattle. Amazon verwacht 75% minder energie te hoeven aan te schaffen om het pand te verwarmen1