Yandex levert restwarmte aan Fins verwarmingssysteem

Een datacenter van de Russische webgigant Yandex levert restwarmte in de Finse plaats Mäntsälä. Met behulp van de restwarmte wordt warm water geleverd aan inwoners van de stad.

Het warmteterugwinsysteem is door Yandex onlangs in werking geschakeld. Met behulp van het systeem wordt warme lucht afgegeven aan het bestaande regionale verwarmingssysteem in Mäntsälä, dat wordt beheerd door de Finse energiemaatschappij Mäntsälän Sähkö OY. De verwarmingskosten van de 20.000 inwoners van Mäntsälä worden hierdoor met 5% verlaagd.

Water verwarmen tot maximaal 45ºC

Met behulp van de restwarmte uit het datacenter van Yandex kan water worden verwarmd tot een temperatuur van 30 tot 45ºC. De water wordt hierna verder verwarmd tot 55-60ºC, waarna het warm genoeg is voor het regionale verwarmingssysteem.

DatacenterDynamics meldt dat het Finse datacenter van Yandex gebruik maakt van vrije koeling. Het datacenter is zo ontworpen dat wind automatisch onder de juiste druk het datacenter wordt ingeblazen om apparatuur te koelen, zonder dat hiervoor apparatuur nodig is.

Vier fases

Het datacenter bestaat in totaal uit vier fases, waarvan de eerste inmiddels operationeel is. De overige drie fases moeten op korte termijn operationeel worden. Ook de warmte die met deze fases worden gegenereerd wordt ingezet voor het verwarmingssysteem in Mäntsälä. Mäntsälän Sähkö OY verwacht zodra alle vier fases operationeel te zijn niet langer gas te hoeven gebruiken voor het verwarmingssysteem en volledig te kunnen draaien op restwarmte uit het datacenter.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlandse datacenters stellen restwarmte gratis beschikbaar

Nederlandse datacenters stellen restwarmte gratis beschikbaar

De Nederlandse datacenters die verenigd zijn in de Dutch Datacenter Association (DDA) bieden het toekomstige kabinet aan om slim gebruik te maken van de restwarmte die hun datacenters produceren. Hiermee willen de datacenters een bijdrage leveren om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken en de in het Akkoord van Parijs gestelde klimaatdoelen s1

LTO Glaskracht en Greenport Aalsmeer onderzoeken inzet restwarmte in glastuinbouw

LTO Glaskracht en Greenport Aalsmeer onderzoeken inzet restwarmte in glastuinbouw

LTO Glaskracht en Greenport Aalsmeer maken bekend eind 2016 te zijn gestart met een ‘warmte inventarisatie’ onder glastuinbouwondernemers. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheid restwarmte uit datacenters in te zetten in de glastuinbouw. Bij de inventarisatie zijn zowel de warmtebehoefte als mogelijkheden voor een warmtenet in De1

Frans datacenter wordt gekoeld met water uit nabijgelegen meer

De duurzame energiehub Savoie Technolac bouwt een nieuw carrier-neutraal datacenter. Het datacenter wordt gedurende het volledige jaar gekoeld met behulp van water uit het nabijgelegen Lac du Bourget. Savoie Technolac is een joint venture van de departementale raad van het Franse departement Savoie (60%), de stad Chambery en 28 omliggende gemeenten (40%). De joint venture brengt professionals, studenten en onderzoekers die actief zijn op het gebied van duurzame energie bijeen. De joint venture richt zich nu op de ontwikkeling van een duurzaam carrier-neutraal datacenter in de Franse Auvergne1