Frans datacenter wordt gekoeld met water uit nabijgelegen meer

De duurzame energiehub Savoie Technolac bouwt een nieuw carrier-neutraal datacenter. Het datacenter wordt gedurende het volledige jaar gekoeld met behulp van water uit het nabijgelegen Lac du Bourget.

Savoie Technolac is een joint venture van de departementale raad van het Franse departement Savoie (60%), de stad Chambery en 28 omliggende gemeenten (40%). De joint venture brengt professionals, studenten en onderzoekers die actief zijn op het gebied van duurzame energie bijeen. De joint venture richt zich nu op de ontwikkeling van een duurzaam carrier-neutraal datacenter in de Franse Auvergne Rhône-Alpes regio.

300 racks

Le Dauphiné meldt dat het datacenter wordt gebouwd op een stuk grond van 3.800 vierkante meter. Het datacenter neemt in totaal 1.700 vierkante meter in beslag en biedt ruimte aan 950 vierkante meter aan datacenterruimte, waarin 300 racks kunnen worden ondergebracht. Daarnaast wordt het datacenter voorzien van 750 vierkante meter aan kantoorruimte. Het datacenter gaat zowel cloud- als colocatiediensten hosten en komt onder beheer te staan van een Franse nationale operator, die niet bij naam wordt genoemd.

Het datacenter wordt gekoeld met behulp van water uit Lac du Bourget. DatacenterDynamics meldt dat het water vanaf de bodem van het meer op een diepte van 35 meter wordt gewonnen, waar het water een temperatuur heeft van 6ºC. Dit water wordt ingezet om warmte uit het datacenter af te voeren. Het opgewarmde water wordt vervolgens met behulp van warmtepompen opgewarmd tot 40ºC, waarna het water wordt gebruikt om zowel huizen als bedrijven te verwarmen.

In april 2018 geopend

Naar verwachting wordt het datacenter in december 2017 opgeleverd, waarna de locatie in april 2018 zijn deuren moet openen.

Dossiers
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.