LTO Glaskracht en Greenport Aalsmeer onderzoeken inzet restwarmte in glastuinbouw

LTO Glaskracht en Greenport Aalsmeer maken bekend eind 2016 te zijn gestart met een ‘warmte inventarisatie’ onder glastuinbouwondernemers. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheid restwarmte uit datacenters in te zetten in de glastuinbouw.

Bij de inventarisatie zijn zowel de warmtebehoefte als mogelijkheden voor een warmtenet in De Kwakel, Nieuw Amstel, Amstelveen, Schinkelpolder en Prima4A/Rijsenhout in kaart gebracht. Hieruit zijn twee uitwerkingsvoorstellen gekomen.

Warmtekoppeling tussen datacenters en glastuinbouw

Het eerste voorstel heeft betrekking op een warmtekoppeling tussen datacenters en glastuinbouw in Rijsenhout. Hierbij werken ondernemers met hun adviseur aan een business case waarbij warmte van 60 graden Celsius afkomstig uit datacenters wordt ingezet in de glastuinbouw.

Daarnaast onderzoekt LTO Glaskracht mogelijkheden om biomassawarmte in te zetten in de tuinbouw in De Kwakel en Nieuw Amstel. In samenwerking met de provincie en Greenport Aalsmeer wordt ook de inzet van aardwarmte onderzocht.

Een overzicht van warmteclusters in Zuid-Holland (bron: LTO Glaskracht)

Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.