LTO Glaskracht en Greenport Aalsmeer onderzoeken inzet restwarmte in glastuinbouw

LTO Glaskracht en Greenport Aalsmeer maken bekend eind 2016 te zijn gestart met een ‘warmte inventarisatie’ onder glastuinbouwondernemers. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheid restwarmte uit datacenters in te zetten in de glastuinbouw.

Bij de inventarisatie zijn zowel de warmtebehoefte als mogelijkheden voor een warmtenet in De Kwakel, Nieuw Amstel, Amstelveen, Schinkelpolder en Prima4A/Rijsenhout in kaart gebracht. Hieruit zijn twee uitwerkingsvoorstellen gekomen.

Warmtekoppeling tussen datacenters en glastuinbouw

Het eerste voorstel heeft betrekking op een warmtekoppeling tussen datacenters en glastuinbouw in Rijsenhout. Hierbij werken ondernemers met hun adviseur aan een business case waarbij warmte van 60 graden Celsius afkomstig uit datacenters wordt ingezet in de glastuinbouw.

Daarnaast onderzoekt LTO Glaskracht mogelijkheden om biomassawarmte in te zetten in de tuinbouw in De Kwakel en Nieuw Amstel. In samenwerking met de provincie en Greenport Aalsmeer wordt ook de inzet van aardwarmte onderzocht.

Een overzicht van warmteclusters in Zuid-Holland (bron: LTO Glaskracht)

Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.