Wereldwijd initiatief promoot verantwoorde en circulaire elektronica

servers

Meer dan 20 organisaties hebben zich verenigd in een wereldwijd initiatief om de sociale en milieuproblemen van elektronica - onder andere gebruikt in datacenters - aan te pakken. Het Circular Electronics Initiative heeft tot doel organisaties en gebruikers aan te moedigen tot een meer verantwoorde omgang met de elektronische goederen die zij gebruiken. Een kernactiviteit van het initiatief is het jaarlijkse evenement #CircularElectronicsDay.

“#CircularElectronicsDay (link) loopt nu een paar jaar en heeft veel aandacht getrokken, en we hebben het gevoel dat er meer kan worden gedaan. Dit is niet een kwestie van slechts één dag van het jaar, maar iets waar we over moeten blijven praten. Daarom hebben we dit initiatief nu gevormd”, legt Andreas Nobel, Development Manager bij TCO Development, een van de oprichtende organisaties, uit.

De huidige, lineaire manier van produceren en consumeren van producten vernietigt kwetsbare ecosystemen, waardoor waardevolle natuurlijke hulpbronnen en cruciale grondstoffen verloren gaan. In een circulaire economie wordt verantwoordelijker omgegaan met hulpbronnen. Het doel van het Circular Electronics Initiative is om bewustzijn te creëren rond de noodzaak van een langere levensduur van elektronische producten en meer recirculatie van alle materialen, terwijl afval wordt geminimaliseerd.

“De hulpbronnen op onze planeet zijn eindig en we moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Het initiatief heeft alles te maken met het helpen van kopers en consumenten om dit te doen - om op een meer verantwoorde manier om te gaan met de elektronica die ze gebruiken. Niemand kan alles doen. Maar iedereen kan wat. Het Circular Electronics Initiative heeft een aantal concrete dingen verzameld die je kunt doen om bij te dragen aan de transitie om IT meer circulair en duurzamer te maken”, vervolgt Andreas Nobel.

Checklist voor meer circulair en duurzaam beheer van datacenterapparatuur:

  • Evalueer. Is het echt nodig om uw huidige apparatuur te vervangen? Zo niet, maak er dan een uitdaging van om het nog een jaar te gebruiken en volgend jaar opnieuw te evalueren.
  • Verleng de levensduur van uw producten. Dit is vaak het belangrijkste dat u kunt doen om de ecologische voetafdruk van uw gebruik te verkleinen. 
  • Upgrade en repareer producten zodat ze langer meegaan. Er is veel vraag naar gebruikte producten, dus maak gebruik van de tweedehandsmarkt en koop en verkoop daar uw producten.
  • Als u een nieuw product moet kopen, kies dan producten met een duurzaamheidscertificering die robuuste criteria bevat en verificatie door een derde partij vereist.
  • Als u een tweedehands product kunt kopen, zorg er dan voor dat u de nodige leveranciersonderzoeken uitvoert naar de productkwaliteit en -prestaties.
  • Kies een duurzaam product dat langer meegaat. Vermijd het kopen van niet repareerbare elektronica die u na een korte gebruikstijd moet weggooien.
  • Compenseer de e-waste footprint van uw nieuwe product, hetzij door een product met een vergelijkbare footprint te recyclen, hetzij door de compensatie als service aan te schaffen.
  • Gooi het niet weg! Elektronica bevat waardevolle bronnen die hergebruikt kunnen worden. Als het niet mogelijk is om uw oude producten opnieuw te gebruiken of te verkopen, breng ze dan naar een elektronicarecycler of opknapbedrijf waar ze op verantwoorde wijze zullen worden behandeld.

“Aangezien bijna 80 procent van de CO2-uitstoot van bijvoorbeeld een IT-apparaat in de productiefase plaatsvindt, zal een langere levensduur van het product duidelijk leiden tot een lagere gemiddelde jaarlijkse uitstoot. Door twee jaar aan de levensduur van het product toe te voegen, wordt de uitstoot met maar liefst 30 procent verminderd. Zoals je kunt zien, hebben circulaire benaderingen een reële impact op het milieu”, benadrukt Andreas Nobel.
Lees ook
Het spanningsveld tussen AI en duurzaamheid

Het spanningsveld tussen AI en duurzaamheid

Kunstmatige intelligentie (GenAI) belooft meer transformerend te zijn dan elke andere technologie uit de recente geschiedenis. Het kan ervoor zorgen dat er nieuwe sectoren en beroepen ontstaan, en de wereldeconomie naar een nieuw niveau van welvaart brengen. De vraag naar gegevensverwerking zal naar verwachting exponentieel groeien vanwege AI, omd1

Overzicht van NVIDIA-producten en hun rol in AI-Datacenters

Overzicht van NVIDIA-producten en hun rol in AI-Datacenters

Wat is een H100? En wat is het verschil met een H200? Of tussen een DGX en een GH200? Steeds meer mensen in de datacenterindustrie hebben gehoord van de H100 en H200 - beide GPU’s die onderdeel uitmaken van Hopper-architectuur. Maar een DGX?

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.