Het spanningsveld tussen AI en duurzaamheid

Ruud Mulder-2024-05

Kunstmatige intelligentie (GenAI) belooft meer transformerend te zijn dan elke andere technologie uit de recente geschiedenis. Het kan ervoor zorgen dat er nieuwe sectoren en beroepen ontstaan, en de wereldeconomie naar een nieuw niveau van welvaart brengen. De vraag naar gegevensverwerking zal naar verwachting exponentieel groeien vanwege AI, omdat gegevens essentieel zijn voor hoe AI-systemen leren en beslissingen nemen. Enorme hoeveelheden data omzetten in inzichten vereist de rekenkracht, wat betekent dat de prestaties van datacenters cruciaal zijn om deze transformatie te ondersteunen en optimaal te benutten.

Zoals bij elke technologie zijn er ook uitdagingen. Een belangrijk - maar oplosbaar - obstakel is de verwachte milieukosten van AI vanwege de (extra) energie en datacenters die nodig zijn om grotere rekenmodellen te draaien. Organisaties proberen de vele voordelen van AI te omarmen en tegelijkertijd ook vooruitgang te boeken op het gebied van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Het energieverbruik en de uitstoot van datacenters zijn serieuze problemen waar de sector zich momenteel mee bezighoudt. Van de huidige datacenters staat ongeveer 33% in Amerika, 16% in Europa en bijna 10% in China (Internationaal Energieagentschap, IEA). In de komende drie jaar blijft het aantal datacenters bovendien groeien. Volgens het IEA verbruikten datacenters in 2022 460 terawattuur aan stroom. In 2026 zal dat zijn verdubbeld tot ruim 1000 TWh. Dat is ongeveer evenveel als de jaarlijkse stroomconsumptie van een land als Japan. Ook de opslaginfrastructuur zal blijven groeien; het zal ruim twee keer zoveel stroom nodig hebben dan wat ze nu gebruiken (IEA). Deze grotere vraag komt onder andere door het toegenomen gebruik van AI. En de verwachting is dat dit de komende jaren nog veel sneller zal toenemen. Data is overal en je moet het kunnen beheren om het te kunnen beheersen. Maar hoe houden we het beheer- en beheersbaar, met natuurlijk het duurzaamheidsaspect in ons achterhoofd?

Wanneer AI-infrastructuurontwikkeling en -implementatie in datacenters zorgvuldig wordt benaderd, kan dit de weg vrijmaken voor duurzamere activiteiten. Als experts in data- en IT-infrastructuur geloven wij bij Dell Technologies dat duurzaamheid een integraal onderdeel zal zijn van het succes van AI-technologie. Wij beschikken over de end-to-end oplossingen en onze eigen bedrijfsbelofte om niet alleen de milieu-impact van AI te helpen compenseren, maar ook om het enorme potentieel van AI te benutten om klimaatgerelateerde oplossingen te ondersteunen.

Ook het bedrijfsleven zet zich in voor duurzaamheid. Uit gegevens van Gartner® van mei 2023 blijkt: in boekjaar 23 “zullen de meeste CEO’s (94%) hun investeringen in duurzaamheid en ESG verhogen of op hetzelfde niveau houden als in 2022” [1]. Toen kwam AI op het toneel, waardoor de focus verschoof naar deze opkomende technologie. Uit ons onderzoek bleek zelfs dat momenteel 76% van de IT-beslissers van plan is om hun budgetten te verhogen om GenAI use cases te ondersteunen en 78% is enthousiast over hoe een investering in AI hun organisaties ten goede kan komen.

Technologische vooruitgang is een voorwaarde voor klimaatdoelstellingen

Op het eerste gezicht lijken deze bevindingen tegenstrijdig, omdat bedrijven hun investeringen in duurzaamheid én in energie-intensieve technologie verhogen. Wij geloven dat duurzaamheid en digitale transformatie geen “of/of” keuze is. Sterker nog, technologische vooruitgang is een voorwaarde voor bedrijven die ambitieuze klimaatdoelstellingen willen halen. Wij zijn tech-optimisten, maar ook zeer pragmatisch. We begrijpen dat de beste innovaties niet alleen onze technologische capaciteit vergroten en ons helpen om gegevens te optimaliseren, maar dat ze ook een energie-efficiëntere en duurzamere toekomst ondersteunen.

Controle over het energieverbruik van datacenters

Hoewel AI veel rekenkracht vereist, vertegenwoordigt het momenteel slechts een klein deel van het wereldwijde energieverbruik van IT. We verwachten dat dit zal veranderen naarmate meer bedrijven, overheden en organisaties AI gaan inzetten om de efficiëntie van hun activiteiten te verhogen. Om de groeiende CO2-voetafdruk van AI te beheren, moeten datacenterbeheerders duurzame datacenterinvesteringen en -praktijken omarmen. De elektriciteitsconsumptie van grote datacenters is bijvoorbeeld in Nederland van 2017 tot 2020 verdubbeld, aldus het CBS. Om de milieu-impact van AI te compenseren, wordt meer controle over het energieverbruik van datacenters steeds meer een topprioriteit. En er zijn tools beschikbaar om dit te doen:

  • Minimaliseer de CO2-voetafdruk van AI met behulp van moderne, energiezuinige servers en opslagapparaten en milieuvriendelijke koelmethoden, terwijl datacenters worden aangedreven met hernieuwbare energie. Bij Dell geven we prioriteit aan het draaien van grotere datamodellen in onze datacenters, die worden aangedreven door 100% hernieuwbare energie.
  • Maak AI workloads en datacentereconomie op maat. Hoewel sommige organisaties baat hebben bij grotere LLM’s (large language models) voor algemene doeleinden, hebben veel organisaties alleen domein- of bedrijfsspecifieke implementaties nodig. Door compute-eisen en infrastructuur op maat te maken, kan de efficiëntie van datacenters worden vergroot. Flexibele “pay as you go” uitgavenmodellen (zoals Dell Technologies APEX) kunnen organisaties ook helpen om te besparen op datacenterkosten en tegelijkertijd een duurzame IT-infrastructuur te ondersteunen.
  • Stel op een verantwoorde manier inefficiënte hardware buiten gebruik om de prestaties en het energieverbruik van datacenters te optimaliseren, terwijl e-waste wordt verminderd en gerecyclede materialen langer in gebruik blijven.

Dell Technologies kan ook helpen om een duurzamer datacenter te bouwen. Door met ons samen te werken, kom je dichterbij het verwezenlijking van de duurzaamheidsdoelstellingen van je bedrijf en zet je de eerste stap op weg naar lagere kosten.

AI-oplossingen voor milieu-uitdagingen

Omdat duurzame datacenters kunnen helpen om de CO2-voetafdruk van AI te compenseren, kan deze technologie ook worden gebruikt om enorme hoeveelheden gegevens op te sporen en te analyseren om uiteindelijk enkele van de grootste uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering, vervuiling en ontbossing. Dell helpt Siemens bijvoorbeeld om slimmere gebouwen te bouwen met AI. Siemens helpt klanten de ecologische voetafdruk van hun gebouwen te verkleinen door gebruik te maken van geavanceerde en AI-technologieën om prestatieproblemen in gebouwen aan te pakken, zoals het optimaliseren van HVAC-systemen, het voorspellen van de energievraag en het in realtime identificeren van energielekken. 

AI kan ook worden gebruikt om energienetwerken te optimaliseren, efficiëntere transportsystemen te ontwerpen en nieuwe manieren te ontwikkelen om kooldioxide op te vangen en op te slaan. De Universiteit van Cambridge en Dell hebben samengewerkt om geavanceerd en duurzaam onderzoek te ondersteunen met behulp van AI. Door krachtige, energiezuinige supercomputers te leveren aan wetenschappers en organisaties, stimuleert de Universiteit van Cambridge doorbraken in innovatie die afhankelijk zijn van AI. Dankzij deze oplossing kan AI niet alleen enorme hoeveelheden gegevens sneller verwerken, maar ook efficiënter, met minder energieverbruik.

Binnen datacenteractiviteiten kan AI worden gebruikt om de monitoring en de plaatsing en balancering van workloads te verbeteren om de efficiëntie te optimaliseren en de energiekosten te verlagen. Er is geen “of/of”-beslissing, een efficiënte datacenterinfrastructuur is een integraal onderdeel van de evolutie van AI. Om dit te laten slagen, moeten voorstanders en organisaties duurzaamheid zien als een essentieel onderdeel van de AI-computerinfrastructuur. Volgens IDC is de nummer één duurzaamheidsprioriteit voor IT-planning en -inkoop onder IT-beslissers het verminderen van het energieverbruik van datacenters [2]. AI kan milieubeheer ondersteunen en tegelijkertijd digitale transformatie stimuleren - goed voor duurzaamheid en de bedrijfsprioriteiten.

Leiderschap tonen door voorbeeld

Technologie speelt een belangrijke rol bij het aanpakken van milieu-uitdagingen. Volgens een onderzoek van Dell Technologies gelooft bijna tweederde (64%) van Gen Z dat technologie een belangrijke rol zal spelen in de strijd tegen de klimaatcrisis. Van de Nederlandse respondenten denkt 59% dit. Dell wil de sector vooruit helpen door zowel de datacentertechnologie te moderniseren als de “en-en” voordelen van duurzame datacenters te modelleren. We hebben ambitieuze doelen en we zien ook de immense voordelen die AI kan bieden om onze planeet te beschermen. Terwijl we werken aan het compenseren van de milieu-impact van AI, zullen we ook innoveren om oplossingen te ontwikkelen die de kracht van AI benutten om de grootste milieu-uitdagingen aan te pakken. Ga voor meer informatie naar Artificial Intelligence.

 

[1] Gartner, “2023 CEO Survey: Grow Through Digitally Enabled Sustainability,” Kristin Moyer, Mark Raskino, May 19, 2023 (GARTNER is a registered trademark and service mark of Gartner, Inc. and/or its affiliates in the U.S. and internationally and is used herein with permission. All rights reserved.)
[2] IDC: Doc #US50683123, May 2023

 

Ruud Mulder is Country Pre-sales & Solutions Architecture Manager bij Dell Technologies Nederland

Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.