Overzicht van NVIDIA-producten en hun rol in AI-Datacenters

Nvidia-h100

Wat is een H100? En wat is het verschil met een H200? Of tussen een DGX en een GH200? Steeds meer mensen in de datacenterindustrie hebben gehoord van de H100 en H200 - beide GPU’s die onderdeel uitmaken van Hopper-architectuur. Maar een DGX? Een handig overzicht op LinkedIn kan helpen om de weg te vinden in de nieuwe wereld van hardware voor AI-datacenters.

Alle vier genoemde producten zijn afkomstig van NVIDIA, dat zich in korte tijd gepositioneerd heeft als een dominante speler in de wereld van kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft een significante impact op de inrichting van datacenters, waar steeds vaker hardware wordt geïntroduceerd die gebaseerd is op voor velen nog onbekende processoren en andere technologieën.

Datacenters huisvesten nu al enorme hoeveelheden servers en opslagapparatuur en zijn cruciaal voor het beheer van de datastromen en rekenkracht die moderne AI-toepassingen vereisen. NVIDIA's aanbod aan hardware is divers en kan voor nieuwkomers in de sector overweldigend zijn. Daar is nu echter een handige tool voor beschikbaar gekomen: een overzicht gepubliceerd op LinkedIn van alle NVIDIA-merknamen en de specifieke functies en rollen van deze producten binnen AI-datacenters.

NVIDIA's portfolio bestaat uit een breed scala aan producten die speciaal ontworpen zijn om te voldoen aan de behoeften van AI-toepassingen en data-verwerking. De bekendste producten van NVIDIA zijn hun grafische processoren (GPU's), die oorspronkelijk zijn ontwikkeld voor het verwerken van grafische data voor video games. Deze GPUs zijn inmiddels geëvolueerd en spelen nu een centrale rol in het verwerken van algoritmen en bijvoorbeeld LLM’s vanwege hun vermogen om parallelle taken efficiënt uit te voeren.

AI vereist immense rekenkracht, en de producten van NVIDIA zijn hier bijzonder geschikt voor. Ze stellen datacenters in staat om complexe berekeningen en data-analyse op grote schaal snel uit te voeren. Dit maakt ze onmisbaar voor taken zoals machine learning, deep learning en andere geavanceerde vormen van kunstmatige intelligentie. Het overzicht op LinkedIn helpt datacentermanagers en -beheerders om te begrijpen welke NVIDIA-producten het beste passen bij hun specifieke behoeften.

Meer over
Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Ampere stelt datacenters voor stevige uitdagingen

Ampere stelt datacenters voor stevige uitdagingen

Datacenters die via de eigen IT-afdeling of van klanten servers binnen krijgen die gebruik maken van de nieuwste zogeheten datacenter-processoren, dienen zich voor te bereiden op mogelijke problemen.