Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

navi-singh-C4Wh8MttY94-unsplash

In de Amerikaanse staat Virginia is groen licht gegeven voor de bouw van een van de grootste datacenter-campussen ter wereld. Dit besluit is genomen door de bestuurders van Prince William County in Noord-Virginia, na een openbare hoorzitting die meer dan 24 uur in beslag nam. Het project, bekend als het Digital Gateway-project, zal bestaan uit maar liefst 37 datacenters, verspreid over een oppervlakte van ongeveer 2000 acres (809 hectare), gelegen in het westelijke deel van de county, nabij het Manassas National Battlefield-monument.

Ondanks de goedkeuring van het project, was er aanzienlijke weerstand vanuit de lokale gemeenschjap. De bezorgdheid spitste zich toe op de mogelijke milieueffecten, zoals geluidsoverlast, de behoefte aan elektriciteit en hoogspanningslijnen. Ook bestond er vrees voor aantasting van het uitzicht op het monumentale slagveld. Voorstanders van het project benadrukten echter de voordelen voor de belastinginkomsten van de county. De ontwikkelaars probeerden zorgen te verminderen door te beloven gemeenschapspaden en parken aan te leggen en milieubezwaren te mitigeren.

Opmerkelijk is dat de goedkeuring van het Digital Gateway-project plaatsvond ondanks een aanbeveling van de planningscommissie van de county om het project af te wijzen. De doorslaggevende stem voor het project kwam van de vertrekkende voorzitter van de Board of Supervisors, die haar herverkiezing in de Democratische voorverkiezingen verloor van een tegenstander van datacenters. De omvang van het project werd enigszins aangepast in de nu gehouden stemming, waarbij het perceel dichtstbij het slagveld werd verkleind.

Voorstanders uit de industrie benadrukken dat er hard is gewerkt om de milieueffecten van de datacenters te verminderen. Lokale overheden zijn de VS hebben datacenters inmiddels veranderd in lucratieve inkomstenbronnen. Loudoun County, een buur van Prince William en al lang een hub voor datacenters, haalt nu 30% van haar budget uit datacenters. Prince William County verwacht dat de datacenters jaarlijks honderden miljoenen dollars aan belastinginkomsten zullen genereren.

Meer over
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.