Vertiv lanceert eerste geïntegreerde single-vendor oplossing voor grid flexibiliteit, stabiele stroomvoorziening en demand management

Dynamic-Grid-Support-Vertiv-600386
 
Vertiv heeft een innovatieve Dynamic Grid Support functionaliteit voor de Vertiv™Liebert® EXL S1 noodstroomvoorziening (UPS) geïntroduceerd. Gecombineerd met de Vertiv™ HPL lithium-ion batterijmodule onstaat de eerste geïntegreerde single-vendor oplossing op de markt die beheerfeatures van het elektriciteitsnet koppelt aan de voordelen van UPS en lithium-ion batterijen.
 
Vertiv™ Liebert® EXL S1 met Dynamic Grid Support is nu beschikbaar in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). De oplossing stelt energie-intensieve industrieën in staat UPS-systemen op een proactieve manier te gebruiken. Met de opkomst van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, naast de conventionele wijzen van stroomopwekking, zijn nieuwe services voor energieopslag noodzakelijk om duurzaamheidsdoelstellingen te halen, extra inkomsten te genereren en de energierekening omlaag te brengen. De inzet van de UPS met Dynamic Grid Support en lithium-ion batterijen bij instabiliteit in het elektriciteitsnet draagt bij aan het verlagen van de CO2-voetafdruk en aan de transitie naar groene energie. Met deze oplossing voorkom je namelijk de onbalans die kan ontstaan bij hernieuwbare energiebronnen, omdat het nu eenmaal niet altijd hard waait en zonnig is. De aanvoer van elektriciteit is hiermee gegarandeerd zonder dat je concessies doet op het gebied van duurzaamheidsambities.
 
De Vertiv™ HPL lithium-ion batterijmodule, die binnenkort beschikbaar is in de EMEA-regio, is compatibel met de meeste huidige en legacy drie-fasen UPS-systemen van Vertiv. Vertiv was een early adopter van lithium-ion batterijen voor het datacenter. De Vertiv HPL (High Power Lithium) oplossing markeert dan ook het eerste aanbod met Vertiv’s eigen batterij beheersysteem voorzien van belangrijke features die speciaal voor moderne datacenters zijn ontworpen. Denk hierbij aan geoptimaliseerde interfaces, geïntegreerde bedieningsmechanismen en verbeterde toepassingsmogelijkheden.
 
Giovanni Zanei, global offering management director voor de AC Power businesslijn bij Vertiv, zegt: “Nu digitalisering wereldwijd verder toeneemt, is het noodzakelijk onze klanten te ondersteunen met oplossingen die hen niet alleen helpen bij de adoptie van alternatieve technologieën in het kader van de stroomvoorziening. We moeten hen ook in staat stellen om geld te verdienen aan hun bestaande assets. Deze ontwikkeling is niet alleen van kritiek belang voor organisaties, maar ook voor onze planeet. Duurzame oplossingen voor de groeiende digitale consumptie zijn een belangrijk onderdeel van alle internationale inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering te beheersen en een duurzame infrastrcutuur te bouwen voor de toekomst.”
 
Datacenters en andere vitale infrastructuren, zoals telecomnetwerken, Industry 4.0 fabrieken en luchthavens, spelen een belangrijke rol in het verschuivende energielandschap. Er dienen zich nieuwe manieren aan om duurzaam te zijn, inkomsten te genereren en energiekosten te verlagen. Zoals uit een recent onderzoek van het IEA blijkt, kunnen tech-bedrijven een grote rol spelen in het stroomlijnen van het elektriciteitsverbruik. De grote technologiebedrijven kunnen het voortouw nemen als het gaat om decarbonisering van het stroomnet door meer flexibel te opereren. Daarbij kan gedacht worden aan het verschuiven van workloads naar batterijopslag of andere energiereserves om hernieuwbare energiebronnen aan te vullen. Maar zij kunnen ook een rol spelen in het beheersen van de vraag naar energie (demand response).
 
Liebert® EXL S1 met Dynamic Grid Support voorziet in statische en dynamische frequentieregulering door de input van stroom en het laden/ontladen van batterijen te controleren gebaseerd op activeringsdrempels. Deze oplossing ondersteunt tevens services voor het beheren van de vraag naar stroom als de aansturingscommando’s voor het moduleren van de reactie van de UPS betrekking heeft op de flexibiliteit van de controle op de energiebehoefte.
 
Specifieke controlemechanismen handhaven de noodzakelijke niveaus van energie in de batterijen om kritieke workloads te kunnen ondersteunen in geval van uitval. Wanneer de Dynamic Grid Support modus operationeel is, reageert de UPS snel naar de controlecommando’s van het elektriciteitsnet. De totale reactietijd tussen het detecteren van de afwijking in de frequentie, die nodig is om het controlemechanisme in werking te zetten, en het moment waarop de UPS het benodigde stroomniveau heeft geleverd is 500 milliseconden. Dit stelt organisaties in staat hun bedrijfskritische applicaties te beschermen met stabiele stroomvoorziening. Tevens worden stroomnetbeheerders geholpen om variaties in systeem frequenties te stabiliseren, die optreden als gevolg van het toenemende gebruik van hernieuwbare energiebronnen.
 
Het thema Dynamic Grid Support komt uitgebreid aan de orde tijdens een webinar van branchegroep IT Infra op 20 mei aanstaande. Voor meer informatie: Vertiv.com/Grid-Support. Download de whitepaper How to Maximize Revenues from Your Data Centre Energy Storage System with Grid Interactive UPS
Lees ook
Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

Japan test datacenter met hergebruikte waterstof-brandstofcellen

In Groningen heeft de Nederlandse datacenteroperator NorthC reeds eerder ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof-brandstofcellen. Deze trend van duurzame energievoorziening in datacenters krijgt nu ook internationale aandacht, met een nieuw project in Japan.