UPS-systemen van Fins datacenter helpen om elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

HDC_kesa_web-500375

Telia’s Helsinki Data Center is een van de eerste datacenters die daadwerkelijk energy services levert aan een netbeheerder. Dat gebeurt via een virtuele batterij. HDC heeft hiertoe een contract gesloten met energiebedrijf Fortum en Telia. Door de samenwerking zullen de Uninterrupted Power Supply (UPS)-systemen van HDC bijdragen aan het balanceren van productie- en verbruiksfluctuaties op de elektriciteitsmarkt.

Onder normale omstandigheden wordt de stroom van de batterijen van de UPS-apparatuur van de HDC - geleverd door ABB - gebruikt voor het balanceren van het elektriciteitsnet. Als er een stroomstoring of een andere uitzonderlijke situatie optreedt, worden de batterijen nog steeds gebruikt om de elektriciteitsvraag van het datacenter te dekken voordat de back-up stroomgeneratoren beginnen te werken.

De uitrol en het testen van het systeem vond reeds plaats in de zomer van 2022. Sinds het einde van de zomer heeft het datacenter capaciteit bijgedragen aan Fingrid's Fast Frequency Reserve (FFR)-markt als onderdeel van de virtuele batterij van Fortum Spring.

Het toenemende productievolume van intermitterende hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, zorgt voor uitdagingen voor het elektriciteitsnet, ook in Nederland. Traditionele methoden kunnen helpen om de veranderingen in elektriciteitsproductie en -vraag op te vangen, maar er zijn ook andere middelen nodig. UPS-systemen en hun batterijen bieden een zeer snel regelvermogen en passen goed bij de vermogensreserve die door Fingrid wordt onderhouden. In milliseconden kan stroom uit de batterijen van HDC worden gehaald. Als er een grote storing optreedt in het balanceren van het net, zal Telia's UPS-apparatuur binnen een paar honderd milliseconden reageren en helpen bij het herstel van de storing.

 

Lees ook
nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten, een digitaal infrastructuurplatform en koploper in de Europese datacentermarkt, heeft een uitbreiding op de al bestaande CFE-meetmethode (Carbon Free Energy) geïntroduceerd. CFE is een indicator die het percentage koolstofvrije energie meet dat per uur wordt geleverd en verbruikt.

ECL introduceert door waterstof aangedreven AI-datacenter

ECL introduceert door waterstof aangedreven AI-datacenter

ECL heeft de lancering aangekondigd van wat zij beschouwen als het eerste waterstof-aangedreven datacenter ter wereld, gevestigd in hun MV1-faciliteit in Mountain View, Californië.  Dit datacenter, dat volledig off-grid opereert, is speciaal ontworpen om te voldoen aan de intensieve rekenkrachtbehoeften van kunstmatige intelligentie (AI).

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Spanningsonbalans en daaruit voortvloeiende storingen kunnen al snel leiden tot uitval van apparatuur en onvoorziene downtime. Voor datacenters betekent dat bedrijfsonderbrekingen en verlies van klantenvertrouwen. Een “floating neutral” is een mogelijke oorzaak van spanningsonbalans.