UPS-systemen van Fins datacenter helpen om elektriciteitsnetwerk stabiel te houden
Telia’s Helsinki Data Center is een van de eerste datacenters die daadwerkelijk energy services levert aan een netbeheerder. Dat gebeurt via een virtuele batterij. HDC heeft hiertoe een contract gesloten met energiebedrijf Fortum en Telia. Door de samenwerking zullen de Uninterrupted Power Supply (UPS)-systemen van HDC bijdragen aan het balanceren van productie- en verbruiksfluctuaties op de elektriciteitsmarkt.
Onder normale omstandigheden wordt de stroom van de batterijen van de UPS-apparatuur van de HDC - geleverd door ABB - gebruikt voor het balanceren van het elektriciteitsnet. Als er een stroomstoring of een andere uitzonderlijke situatie optreedt, worden de batterijen nog steeds gebruikt om de elektriciteitsvraag van het datacenter te dekken voordat de back-up stroomgeneratoren beginnen te werken.
De uitrol en het testen van het systeem vond reeds plaats in de zomer van 2022. Sinds het einde van de zomer heeft het datacenter capaciteit bijgedragen aan Fingrid's Fast Frequency Reserve (FFR)-markt als onderdeel van de virtuele batterij van Fortum Spring.
Het toenemende productievolume van intermitterende hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, zorgt voor uitdagingen voor het elektriciteitsnet, ook in Nederland. Traditionele methoden kunnen helpen om de veranderingen in elektriciteitsproductie en -vraag op te vangen, maar er zijn ook andere middelen nodig. UPS-systemen en hun batterijen bieden een zeer snel regelvermogen en passen goed bij de vermogensreserve die door Fingrid wordt onderhouden. In milliseconden kan stroom uit de batterijen van HDC worden gehaald. Als er een grote storing optreedt in het balanceren van het net, zal Telia's UPS-apparatuur binnen een paar honderd milliseconden reageren en helpen bij het herstel van de storing.
Meer over
Lees ook
Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen
Als datacenterindustrie zijn we soms zo druk aan het discussiëren over onze eigen nieuwe trends en ontwikkelingen, dat we wel eens vergeten naar andere branches en sectoren te kijken. Zo lijkt het ook te gaan met batterijsystemen voor energieopslag.
Spanje maakt plannen voor CO2-neutraal datacenter voor hosten van koolstofpositieve cloud service
In de Spaanse regio Galicië wordt onder leiding van Impulsa Galicia, een publiek-privaat partnerschap van de regionale overheid en een aantal bedrijven, een CO2-neutraal datacenter voorbereid. De kosten van het project worden geschat op 400 miljoen euro. Het datacenter moet een capaciteit van 15 MW krijgen en is bedoeld om een koolstofpositieve Galicische...
Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities
Om de warmte van een datacenter af te stoten zijn er meerdere mogelijkheden, waaronder een warmtenet luchtgekoeld en watergekoeld (adiabatisch). Iedere methode heeft zijn eigen uitdagingen. Watergekoelde systemen hebben bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische vervuiling.