ECL introduceert door waterstof aangedreven AI-datacenter

DSC_4002_small.width-358

ECL heeft de lancering aangekondigd van wat zij beschouwen als het eerste waterstof-aangedreven datacenter ter wereld, gevestigd in hun MV1-faciliteit in Mountain View, Californië Dit datacenter, dat volledig off-grid opereert, is speciaal ontworpen om te voldoen aan de intensieve rekenkrachtbehoeften van kunstmatige intelligentie (AI). 

De introductie valt samen met de aankondiging van een extra financiering van $10 miljoen voor het bedrijf, geleid door Hyperwise Ventures, bedoeld om innovatie te versnellen en de wereldwijde reikwijdte van ECL uit te breiden.

 ECL werd in 2021 opgericht door Yuval Bachar, die uitgebreide ervaring meebrengt vanuit leidinggevende rollen bij Microsoft Azure, LinkedIn, Facebook, Cisco, Juniper Networks en Digital Equipment Corporation (DEC). Bachar, oprichter van het Open19-project en voormalig voorzitter van de Open19 Foundation, bezit acht Amerikaanse patenten en heeft nog eens 20 patenten in aanvraag op het gebied van datacenter-, netwerk- en systeemontwerp.

 ECLs datacenters beschikken over een power usage effectiveness (PUE) van 1.1 en kunnen high-density implementaties tot 75 kW per rack ondersteunen. Dit maakt ze bij uitstek geschikt om de rekenkrachtbehoeften van AI-toepassingen aan te kunnen. Het modulaire, op maat gemaakte ontwerp stelt deze datacenters in staat om binnen minder dan twaalf maanden operationeel te zijn, aanzienlijk sneller dan de "industriestandaard van twee tot drie jaar."

 De datacenters passen innovatieve koeltechnologieën toe. ECL maakt gebruik van een systeem dat water genereert uit op waterstof gebaseerde energie om de racks te koelen, samen met een eigen backdoor-warmtewisselaar. Deze aanpak elimineert volgens het bedrijf de behoefte aan lokale waterbronnen, wat aansluit bij het doel van het bedrijf dat wordt omschreven als: nul uitstoot en volledige duurzaamheid. 

Een belangrijk onderdeel van het aanbod van ECL is hun managementsysteem, ECL Lightning, dat real-time monitoring en controle biedt over alle aspecten van het datacenter. Dit systeem zou optimale prestaties van AI en andere rekenintensieve workloads waarborgen, en biedt klanten zichtbaarheid en configuratiemogelijkheden via een intuïtieve gebruikersinterface.

 

(foto ECL-oprichter Yuval Bachar)

Meer over
Lees ook
Gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers Omgevingsdiensten en datacenters

Gezamenlijke aanpak voor energiebesparing servers Omgevingsdiensten en datacenters

Vertegenwoordigers uit de datacenterbranche hebben met de omgevingsdiensten een belangrijke samenwerking afgesproken. Doel is om het energieverbruik van servers te verlagen. De ondertekening vond plaats op Nationale Energiedag tijdens het EZK Energie Event in Hilversum. De maatregel belooft een energiebesparing die groter is dan de opbrengst van e1

Hoe gaat AI de datacentermarkt veranderen?

Hoe gaat AI de datacentermarkt veranderen?

ChatGPT heeft sinds november 2022 een revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) veroorzaakt, die elke markt transformeert en de manier waarop we werken gaat veranderen. AI biedt onder andere mogelijkheden om de efficiëntie en productiviteit van bedrijfsprocessen te verbeteren, medisch onderzoek te versnellen en creatieve ideeën sn1

Vliegverkeer Genève gestremd door wateroverlast in datacenter

Vliegverkeer Genève gestremd door wateroverlast in datacenter

Dinsdagavond heeft de luchthaven van Genève twee uur lang geen vluchten verwerkt door wateroverlast. Zware regen zorgde niet alleen voor natte landingsbanen, een deel van het datacenter van de verkeersleiding liep onder.