Tot 100Gbps realiseren met duplex multi-mode fiber dankzij SWDM

Een groep netwerkbedrijven wil de mogelijkheden van shortwave wavelength division multiplexing (SWDM) onder de aandacht brengen bij datacenterbeheerders. SWDM maakt het mogelijk hogere datasnelheden te realiseren met de bestaande duplex multi-mode fiber (duplex MMF) bekabeling die in datacenters aanwezig is. Hiervoor hebben de bedrijven de SWDM Alliance opgericht.

Duplex MMF wordt in het merendeel van de datacenters gebruikt voor 10 of 25Gbps verbindingen. Wie een hogere snelheid wil kunnen realiseren heeft meer fibers nodig of de overstap maken naar dure single-mode fibers, die voornamelijk gericht zijn op telecomproviders. De SWDM Alliance, waar onder andere Juniper Networks, Huawei, CommScope, H3C en Dell lid van zijn, stelt dat dit niet nodig is en hogere snelheden met behulp van SWDM ook met duplex MMF mogelijk zijn.

Signalen op meerdere golflengtes versturen

25Gbps wordt over het algemeen gezien als de maximale snelheid die met duplex MMF gerealiseerd kan worden. In steeds meer datacenters is echter behoefte aan hogere snelheden. SWDM biedt uitkomst. Bij SWDM worden meerdere signalen over een fiber gestuurd door gebruik te maken van meerdere golflengtes licht. Hierdoor kan de capaciteit van duplex MMF worden vergroot. SWDM maakt gebruik wordt gebruik gemaakt van vertical-cavity surface-emitting lasers (VCSELs), die breed beschikbaar zijn op duplex MMF.

SWDM Alliance wijst op de mogelijkheid vier VCSELs licht te laten versturen door één enkel paar fibers. Iedere VCSEL biedt in dit geval een snelheid van 10Gbps of 25Gbps en opereren allen in een andere golflengte licht. Dit maakt het mogelijk de snelheid van duplex MMF te verviervoudigen tot een maximale snelheid 40Gbps tot 100 Gbps.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Arrow Electronics tekent pan-Europese distributie overeenkomst met Rackmount.IT

Arrow Electronics tekent pan-Europese distributie overeenkomst met Rackmount.IT

Global technology provider Arrow Electronics heeft een pan-Europese distributieovereenkomst gesloten met Rackmount.IT.

Panduit vereenvoudigt en versnelt digitaal documenteren netwerkkabels

Panduit vereenvoudigt en versnelt digitaal documenteren netwerkkabels

Panduit breidt het RapidID-systeem uit om netwerkbekabeling nog sneller digitaal te kunnen documenteren. Met het RapidID Network Mapping System van Panduit kunnen bedrijven tot 50% aan tijd en kosten besparen bij het documenteren van patchkabels. Netwerktechnici en installateurs kunnen voortaan gebruikmaken van vooraf gelabelde patchkabels en de R1

Panduit introduceert FlexFusion XGL-netwerkkasten voor een efficiënt kabelbeheer en veilig netwerk

Panduit introduceert FlexFusion XGL-netwerkkasten voor een efficiënt kabelbeheer en veilig netwerk

Panduit heeft het aanbod van netwerkkasten uitgebreid met de introductie van de FlexFusion XGL-kasten. Deze nieuwe 19” kasten voor netwerk- en serverapparatuur bieden een maximale capaciteit voor het beheer van hoge kabeldichtheid in datacenters, bedrijfsnetwerken of colocatie-omgevingen.