Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

andreas-gucklhorn-Ilpf2eUPpUE-unsplash

Enkele van de grootste namen in de technologiesector hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingshub voor groene datacenters op te zetten. Google, Microsoft, Danfoss en Schneider Electric zijn de oprichters van de nieuwe Net Zero Innovatiehub voor Datacenters, gevestigd in Fredericia, Denemarken.

Deze innovatiehub is een samenwerkingsverband dat ook de Deense brancheorganisatie voor datacenters, Datacenter Industrien, omvat. Het doel is om belangrijke stakeholders in de Europese datacentersector samen te brengen, waaronder exploitanten, leveranciers, NGO's, universiteiten, en elektriciteits- en netwerkbedrijven. Het consortium wil dienen als een neutraal ontmoetingspunt waar belangrijke spelers kunnen samenwerken om nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen die snel kunnen worden geïmplementeerd voor de groene transitie. Tegelijkertijd wil het dienen als een platform voor het delen van beste praktijken en begeleiding van vooraanstaande onderzoekers.

Met de voortdurende groei van de sector is het verminderen van de milieuvoetafdruk van datacenters een prioriteit geworden. Volgens schattingen van het Internationaal Energieagentschap zijn datacenters verantwoordelijk voor ongeveer één procent van de energiegerelateerde broeikasgasemissies wereldwijd. Echter, met de toenemende vraag naar cloud computing en dataservices is de verwachting dat de CO2-voetafdruk van de sector in de komende jaren aanzienlijk zal toenemen.

De nieuwe hub wil deze uitdagingen aanpakken door best practices te delen en een reeks innovatieve nieuwe projecten te ondersteunen. Het eerste pilotproject, dat al in ontwikkeling is, zal zich richten op het ontwikkelen van nieuwe modellen voor het gebruik van restwarmte uit datacenters, bijvoorbeeld door de datacenters rechtstreeks aan te sluiten op lokale stadsverwarmingsnetwerken. Andere projecten die op de planning staan, hebben tot doel het gebruik van hernieuwbare energie in datacenters te optimaliseren en de emissies van de toeleveringsketen van de sector te verminderen.

Henrik Hansen, CEO van Datacenter Industrien, benadrukt de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de datacenterindustrie om de komende uitdagingen aan te gaan. Jürgen Fischer, president bij Danfoss Climate Solutions, en Mic Seremet, product owner bij Schneider Electric Kolding, vullen aan dat de hub de adoptie van groene datacentertechnologieën wil versnellen en zal helpen bij het leveren van nieuwe flexibele netwerkdiensten. Het uiteindelijke doel is om de transitie naar Net Zero-emissie datacenters aanzienlijk te versnellen, in lijn met de EU-ambities voor datacenters tegen 2030.

 

Lees ook
Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1