Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

andreas-gucklhorn-Ilpf2eUPpUE-unsplash

Enkele van de grootste namen in de technologiesector hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingshub voor groene datacenters op te zetten. Google, Microsoft, Danfoss en Schneider Electric zijn de oprichters van de nieuwe Net Zero Innovatiehub voor Datacenters, gevestigd in Fredericia, Denemarken.

Deze innovatiehub is een samenwerkingsverband dat ook de Deense brancheorganisatie voor datacenters, Datacenter Industrien, omvat. Het doel is om belangrijke stakeholders in de Europese datacentersector samen te brengen, waaronder exploitanten, leveranciers, NGO's, universiteiten, en elektriciteits- en netwerkbedrijven. Het consortium wil dienen als een neutraal ontmoetingspunt waar belangrijke spelers kunnen samenwerken om nieuwe innovatieve oplossingen te ontwikkelen die snel kunnen worden geïmplementeerd voor de groene transitie. Tegelijkertijd wil het dienen als een platform voor het delen van beste praktijken en begeleiding van vooraanstaande onderzoekers.

Met de voortdurende groei van de sector is het verminderen van de milieuvoetafdruk van datacenters een prioriteit geworden. Volgens schattingen van het Internationaal Energieagentschap zijn datacenters verantwoordelijk voor ongeveer één procent van de energiegerelateerde broeikasgasemissies wereldwijd. Echter, met de toenemende vraag naar cloud computing en dataservices is de verwachting dat de CO2-voetafdruk van de sector in de komende jaren aanzienlijk zal toenemen.

De nieuwe hub wil deze uitdagingen aanpakken door best practices te delen en een reeks innovatieve nieuwe projecten te ondersteunen. Het eerste pilotproject, dat al in ontwikkeling is, zal zich richten op het ontwikkelen van nieuwe modellen voor het gebruik van restwarmte uit datacenters, bijvoorbeeld door de datacenters rechtstreeks aan te sluiten op lokale stadsverwarmingsnetwerken. Andere projecten die op de planning staan, hebben tot doel het gebruik van hernieuwbare energie in datacenters te optimaliseren en de emissies van de toeleveringsketen van de sector te verminderen.

Henrik Hansen, CEO van Datacenter Industrien, benadrukt de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de datacenterindustrie om de komende uitdagingen aan te gaan. Jürgen Fischer, president bij Danfoss Climate Solutions, en Mic Seremet, product owner bij Schneider Electric Kolding, vullen aan dat de hub de adoptie van groene datacentertechnologieën wil versnellen en zal helpen bij het leveren van nieuwe flexibele netwerkdiensten. Het uiteindelijke doel is om de transitie naar Net Zero-emissie datacenters aanzienlijk te versnellen, in lijn met de EU-ambities voor datacenters tegen 2030.

 

Lees ook
Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen.

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao helpt Google ook buiten Europa inzicht te krijgen in gebruik van schone energie

Flexidao heeft zijn samenwerking met Google uitgebreid, waardoor het nu niet alleen in Europa actief is, maar ook in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Azië. Bij deze samenwerking maakt Google gebruik van Flexidao's Clean Electricity Portfolio Management System voor het nauwkeurig volgen van certificaten voor schone energie. Dat meldt het in Barcel1

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.