Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Kerncentrale - energie - antwerpen

Kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit?

De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services (AWS) van een datacenter dat volledig draait op kernenergie. Het gaat om een datacenter dat vlak naast een kerncentrale van de Amerikaanse energieproducent Talen Energy ligt.

De stap van AWS vormt een interessante ontwikkeling richting de inzet van kernenergie voor het ondersteunen van de groeiende energiebehoeften van datacenters. Gezien het feit dat een datacenter aanzienlijke hoeveelheden energie verbruikt, kan de keuze voor kernenergie een strategisch slimme zet zijn. AWS verwacht de energietoevoer naar het datacenter overigens op te voeren tot 960 Megawatt, een substantieel deel van de totale productiecapaciteit van de kerncentrale, die 2,5 Gigawatt bedraagt.

De overname onderstreept het potentieel van kernenergie als een koolstofvrije energiebron, iets wat in het kader van verduurzaming steeds belangrijker wordt. Datacenters liggen vaak onder vuur in het maatschappelijk debat over milieu-impact. In dit licht biedt de overname door AWS een perspectief op hoe de industrie kan evolueren naar een meer duurzame toekomst, zonder de CO2-uitstoot die doorgaans gepaard gaat met energieproductie.

Het feit dat het AWS-datacenter in staat is warmterecuperatie toe te passen door de nabijheid van de kerncentrale, is een bijkomend voordeel. De warmte die door de servers wordt gegenereerd, kan worden hergebruikt in het kernsplijtingsproces, wat een efficiënt gebruik van beschikbare energie betekent.

Kunnen daarmee op termijn kleine nucleaire reactoren een rol gaan spelen in het oplossen van netcongestie en de moeizame levering van elektriciteit aan nieuwe datacenters? Hoewel de voordelen duidelijk zijn, zoals een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot, blijven er vragen bestaan rond veiligheid, afvalbeheer en duurzaamheid op de korte en lange termijn. Ook is het nog maar zeer de vraag of een land als Nederland bereid is kernenergie op deze manier in zijn energiebeleid in te passen.

Lees ook
Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores