Switch Datacenters wint Nederlandse IT-duurzaamheidsprijs 2021

Switch Datacenters 580

 

Tijdens een gala-avond diner heeft Switch Datacenters de Computable Award 2021 in ontvangst mogen nemen in de categorie Duurzaamheid & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO / MVO).

Switch Datacenters was in de race voor deze prestigieuze prijs met felle concurrentie van merken als Amazon en Lenovo en andere innovatieve IT-bedrijven. Alle bedrijven in deze categorie hebben innovatieve en effectieve oplossingen om CO2-uitstoot en/of energiegebruik te besparen.

Switch Datacenters ontving de sustainability & corporate social responsability award omdat het de eerste commerciële datacenter operator en developer ter wereld is die haar klanten actief een financiële incentive biedt in de vorm van een korting op de stroomrekening in ruil voor het ontvangen van hoge temperatuur restwarmte van servers van haar colocatie klanten.

Door de combinatie van een financiële incentive met technische ondersteuning, ondersteunt en helpt Switch Datacenters de colocatie klanten actief om bij te dragen aan een slimmer gebruik van stroom en koeling in datacenters. Door het promoten van nieuwe server koeling technologieën zoals DLC (direct liquid cooling) en immersed cooling in haar datacenters, kan Switch Datacenters klanten beter helpen om CO2 uitstoot te besparen en de MVO positie van de IT afdelingen te verbeteren.

"Switch Datacenters verwelkomt bedrijven die hun IT-servers op een moderne, niet conventionele, betrouwbare en veilige manier willen koelen", zegt Edgar van Essen, Managing Director van Switch Datacenters. ""Op dit moment zijn er al verschillende nieuwe koeltechnologieën in gebruik in niches als HPC (high performance computing) en gaming, die ook eenvoudig in reguliere IT-omgevingen kunnen worden geïmplementeerd. Door servers rechtstreeks op de chip te koelen, kan minstens 80% van de door de chip gegenereerde warmte worden opgevangen en via een vloeistoftransportsysteem worden getransporteerd. Door de hoge temperaturen is het direct te hergebruiken voor het verwarmen van gebouwen en gemeentelijke verwarmingsnetwerken. Alternatieve technologieën met nog betere warmte-terugwinningsratio's (bekend als immersiekoeling) winnen vandaag ook aan belang."

Momenteel zijn veel reguliere IT-bedrijven niet op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van koelingstechnologie in datacenters, zijn ze te behoudend in hun keuzes voor nieuwe serverapparatuur of hebben ze te maken met veel datacenterbeheerders die hun huidige luchtkoelsystemen niet graag aanpassen aan nieuwe technologieën. Switch Datacenters daarentegen promoot en richt zich actief op CIO's en IT-managers om zich meer bewust te zijn van de keuzes die ze hebben en de impact op CO2 bij het bestellen van nieuwe serverhardware en het zoeken naar datacenter colocatieruimte.

"Wij geloven dat klanten alleen zullen overstappen op nieuwe technologieën wanneer zij zowel de technische, operationele als financiële voordelen begrijpen van het overstappen op moderne koeltechnologieën op hun servers" zegt Edgar van Essen, "Daarom willen wij de discussie veranderen van alleen een technische discussie naar een zakelijke en strategische MVO discussie, door ook een financiële prikkel te bieden aan de klant, waardoor zij een extra zakelijk argument hebben om hun IT afdelingen actiever te sturen op CO2 impact."

 

Meer weten over trends en ontwikkelingen rond datacenter koeling? Op 18 november organiseert DatacenterWorks een expertsessie over dit thema.

Lees ook
Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.