Servers onderdompelen in olie verlaagt energieverbruik van supercomputer aanzienlijk

De datacentersector maakt wereldwijd een jaarlijkse groei door van 12%, waardoor het energieverbruik alleen maar blijft stijgen. Besparen op het energieverbruik van bijvoorbeeld de koelinstallatie is hierdoor van groot belang. Een prototype supercomputer van het Tokyo Institute of Technology zet hiervoor onderdompeling in, wat zorgt voor een aanzienlijk energiebesparing.

De New York Times meldt dat de supercomputer in staat is maar liefst 50% meer rekenkracht te leveren dan zijn voorganger, terwijl het energieverbruik van de faciliteit gelijk is gebleven. Het apparaat is opgenomen in de Green500, een lijst met de meest energie-efficiënte supercomputers ter wereld. De machine wordt hier beschreven als de meest energie-efficiënte supercomputer van zijn soort.

De Japanse supercomputers is volledig ondergedompeld in een tank met minerale olie. Deze olie kan de warmte van de servers en andere apparatuur zeer snel afvoeren. Conventionele koelinstallaties zijn hierdoor niet nodig. Het Tokyo Institute of Technology test op dit moment de prestaties van de opstelling op het moment dat de olie tijdens de zomermaanden opwarmt tot 35°C. Dit moet dankzij moderne semiconductors die geschikt zijn voor hogere temperaturen geen problemen opleveren.

 
Dossiers
Lees ook
Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1