Schneider Electric optimaliseert datacenterkoelingen met Cooling Optimize

Schneider Electric introduceert software die de efficiency van koelingssystemen in datacenters verhoogt. Data Center Operation: Cooling Optimize voegt intelligentie toe aan bestaande koelsystemen, waardoor nooit onnodig wordt gekoeld en zowel de energie- als operationele kosten kunnen worden teruggedrongen. Daarnaast verlaagt het de kans op koelproblemen. De software is een uitbreiding op de DCIM-oplossing StruxureWare for Data Centers.

De meeste koelingssystemen zijn erop toegerust om de warmste racks in serverruimtes van voldoende koude luchtstroom te voorzien. Dat resulteert in een energieverspilling, aangezien het volledige gebouw hierdoor overmatig en onnodig gekoeld. Data Center Operation: Cooling Optimize brengt hier verandering in.

Direct reageren op wijzigingen

De oplossing zorgt continu voor een optimale luchtstroom. Het houdt daarbij rekening met alle relevante zaken, zoals warmtebronnen, koelbronnen en onderlinge afhankelijkheden. Ook reageert de oplossing direct op wijzigingen in de variabele factoren, zoals de inlaat-temperatuur, wijzigingen in de IT-apparatuur of veranderingen in de IT-belasting.

Cooling Optimize brengt daarnaast de real-time status van de gezondheid van een datacenter in kaart en berekent de impact van koelmaatregelen. Daardoor voorkomt het ongewenste situaties als oververhitting, het ontstaan van hotspots en capaciteitsproblemen. Dankzij real-time monitoring kunnen operatoren beter inspelen op toekomstige capaciteitseisen en gestrande koelcapaciteit voorkomen. De oplossing waarschuwt direct bij energieverspilling door onnodige koeling of oververhitting.

Case study: 37 procent energiebesparing

De oplossing kan flinke energiebesparingen opleveren. Een grote Amerikaanse telecomprovider heeft onlangs een retrofit op basis van Cooling Optimize gerealiseerd. De oplossing werd ingezet voor het meten, analyseren en controleren van de koeling in een dynamische datacenteromgeving. De pilot draaide in één enkele ruimte, waar het zorgde voor het uitschakelen van 13 airconditioningsystemen. Dit heeft een energiebesparing opgeleverd van 37 procent op in het eerste jaar. De oplossing wordt bij deze partij inmiddels uitgerold over de volledige datacentercampus.

"De oplossing combineert een intelligent, zelflerend systeem met draadloze sensoren in datacenterracks. Operatoren kunnen zo veel gemakkelijker en efficiënter hun koelsystemen beheren, zonder het risico op uitval en zonder investeringen in de bestaande koelsystemen. Dat resulteert in een energiebesparing tot wel 40 procent", zegt Paul Bron, vice president IT Business van Schneider Electric.

Meer over
Lees ook
AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans, Duitse aanbieder van vloeistofkoeling, scoort in de VS

Technotrans AG, een in de Nederlandse datacenterindustrie vrij onbekende speler op het gebied van thermisch management, heeft een internationale doorbraak bereikt met een grote bestelling voor de serieproductie van geavanceerde vloeitstofkoeling voor high performance servers.

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

Intel en Submer ontwikkelen koeloplossing voor 1000W CPU's

De enige tijd terug aangekondigde samenwerking tussen Intel en Submer heeft een eerste product opgeleverd: de Forced Convection Heat Sink (FCHS). Deze koeloplossing is ontworpen voor chips met een thermisch vermogen (TDP) van 1000W en hoger. Volgens de twee bedrijven biedt het een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor toekomstige datacent1