China begint productie van onderwaterdatacenters

china datacenter onder zee

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Het project is gelanceerd in Sanya, een kuststad ten zuiden van het eiland Hainan. Volgens een reportage van China Central Television (CCTV) heeft dit eerste onderwaterdatacenter een verwerkingscapaciteit die gelijk zou staan aan ‘ongeveer zes miljoen PC’s'.

De bouw van deze faciliteit is niet alleen een technologische prestatie, maar ook een milieuvriendelijke. De verwachte besparing bedraagt 122 miljoen kilowattuur aan elektriciteit per jaar en het gebruik van bijna tien voetbalvelden aan land wordt vermeden. Dit is van groot belang, aangezien de beschikbare ruimte op lan ook in China  steeds schaarser wordt.

Een interessant aspect van deze onderwaterdatacenters is hun natuurlijke koelingssysteem. Door gebruik te maken van het koude zeewater kunnen deze centra efficiënter opereren en tot 60% meer energie-efficiënt zijn dan ‘land based’ datacenters. Dit levert ook een besparing op van 105.000 ton zoetwater per jaar, stelt de Chinese televisiereportage, aangezien er geen drinkwater wordt verbruikt voor koeling.

De bouw van deze onderwater units is geen sinecure. Iedere unit weegt 1300 ton, wat overeenkomt met het gewicht van ongeveer duizend auto's. Het transporteren en installeren van deze units op de zeebodem, 35 meter onder het wateroppervlak, is een uitdaging op zich. Toch is het ontwerp gemaakt voor een lange levensduur, met een verwachte duurzaamheid van 25 jaar, waardoor ze bestand zijn tegen natuurlijke fenomenen.

De Hainan Undersea Data Center is een gezamenlijk project van de regering van Sanya en de Hainan Provincial State-owned Assets Supervision and Administration Commission, met bedrijven zoals Offshore Oil Engineering Company, Beijing Highlander Digital Technology en Shenzhen HiCloud als partners. Beijing Sinnet, een aanbieder van datacenter- en cloud computing-diensten in China, zal de exploitatie van het datacenter voor zijn rekening nemen. De bouw van dit eerste datacenter zal naar schatting 879 miljoen dollar kosten. De Chinezen verwachten op termijn tot serieproductie te kunnen komen.

Meer over
Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Governance...

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.