China begint productie van onderwaterdatacenters

china datacenter onder zee

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Het project is gelanceerd in Sanya, een kuststad ten zuiden van het eiland Hainan. Volgens een reportage van China Central Television (CCTV) heeft dit eerste onderwaterdatacenter een verwerkingscapaciteit die gelijk zou staan aan ‘ongeveer zes miljoen PC’s'.

De bouw van deze faciliteit is niet alleen een technologische prestatie, maar ook een milieuvriendelijke. De verwachte besparing bedraagt 122 miljoen kilowattuur aan elektriciteit per jaar en het gebruik van bijna tien voetbalvelden aan land wordt vermeden. Dit is van groot belang, aangezien de beschikbare ruimte op lan ook in China  steeds schaarser wordt.

Een interessant aspect van deze onderwaterdatacenters is hun natuurlijke koelingssysteem. Door gebruik te maken van het koude zeewater kunnen deze centra efficiënter opereren en tot 60% meer energie-efficiënt zijn dan ‘land based’ datacenters. Dit levert ook een besparing op van 105.000 ton zoetwater per jaar, stelt de Chinese televisiereportage, aangezien er geen drinkwater wordt verbruikt voor koeling.

De bouw van deze onderwater units is geen sinecure. Iedere unit weegt 1300 ton, wat overeenkomt met het gewicht van ongeveer duizend auto's. Het transporteren en installeren van deze units op de zeebodem, 35 meter onder het wateroppervlak, is een uitdaging op zich. Toch is het ontwerp gemaakt voor een lange levensduur, met een verwachte duurzaamheid van 25 jaar, waardoor ze bestand zijn tegen natuurlijke fenomenen.

De Hainan Undersea Data Center is een gezamenlijk project van de regering van Sanya en de Hainan Provincial State-owned Assets Supervision and Administration Commission, met bedrijven zoals Offshore Oil Engineering Company, Beijing Highlander Digital Technology en Shenzhen HiCloud als partners. Beijing Sinnet, een aanbieder van datacenter- en cloud computing-diensten in China, zal de exploitatie van het datacenter voor zijn rekening nemen. De bouw van dit eerste datacenter zal naar schatting 879 miljoen dollar kosten. De Chinezen verwachten op termijn tot serieproductie te kunnen komen.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.