AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

ivan-bandura-Ac97OqAWDvg-unsplash

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.

Van de meer dan 100 datacenters van AWS zijn er nu twintig die uitsluitend gebruik maken van dit type water, meldt de website SDXcentral. Dit initiatief is niet alleen een opmerkelijke stap op eg naar meer duurzame praktijken, maar het biedt ook aanzienlijke voordelen voor de communities waarin deze datacenters zich bevinden.

Will Hewes, Amazon Water Sustainability Lead, benadrukt in het artikel dat het gebruik van afvalwater als bron een reële bijdrage levert aan klimaatadaptatie. Met zijn jarenlange ervaring in waterbeheer, waterbeleid en financiering van waterinfrastructuur, leidt hij nu de waterbeheerprogramma's van AWS. Een van de doelen is om tegen 2030 meer water terug te geven aan de communies waar AWS-datacenters zijn gevestigd dan zij verbruiken.

Het gebruik van gerecycled water in datacenters is een belangrijke strategische keuze. Hewes benadrukt dat, in plaats van drinkwater te gebruiken voor koeling, gerecycled water een voorkeur heeft. Dit laat schoner en hoogwaardiger water over voor andere doeleinden en draagt bij aan een betere watervoorziening. AWS is van plan dit gebruik de komende jaren verder uit te breiden.

Sinds 2020 zet AWS zich in voor waterbeheer, zowel binnen haar datacenters als in de communities eromheen. Een voorbeeld hiervan is een project in Villanueva de Gállego, Spanje, waar AWS samenwerkt met FIDO Tech, een bedrijf gespecialiseerd in het detecteren van waterlekken via cloud-gebaseerde technologie. Dit project, gericht op het verminderen van waterverlies, is van cruciaal belang in Spanje, een land met veel waterproblemen.

In Villanueva de Gállego heeft AWS een project voltooid waarbij gebruik wordt gemaakt van FIDO's akoestische sensoren en cloud-gebaseerde technologie om waterlekken op te sporen en hier prioriteiten aan toe te kennen. Sinds november 2022 zijn er 21 lekken geïdentificeerd, wat heeft geleid tot een jaarlijkse vermindering van 32 miljoen liter aan waterverlies. Dit type data stelt waterbedrijven in staat om lekken te prioriteren die de grootste impact hebben.

AWS verwacht dat haar projecten op het gebied van het hergebruiken van water in Australië, India, Indonesië en de Verenigde Staten jaarlijks 1,5 miljard liter water zullen besparen. Het totale portfolio zou jaarlijks meer dan 3,7 miljard liter water terug kunnen brengen naar lokale communities.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.