Schneider Electric lanceert tools om kosten van power- en koelmogelijkheden te vergelijken

Schneider Electric lanceert twee nieuwe tools die helpen bij het ontwerp van een datacenter kosten van verschillende opties te vergelijken. Het gaat om de ‘Prefabricated vs Traditional Data Center Cost Calculator’ en de ‘Cooling Economizer Mode PUE Calculator’.

De Prefabricated vs Traditional Data Center Cost Calculator is een tool die datacenterontwerpers helpt de kosten van een geprefabriceerde aanpak te vergelijken met die van een traditioneel datacenter op basis van CAPEX. In deze geprefabriceerde datacenters is power, koeling en IT-apparatuur in de fabriek al ingebouwd. Naast een volledig geprefabriceerde of traditionele aanpak kan de tool ook de kosten in kaart brengen van datacenters waarin geprefabriceerde modules voor delen van de infrastructuur worden gebruikt.

Berekening op basis van allerlei factoren

In de berekening van de kosten worden onder andere de koelarchitectuur, rackdichtheid, plaatsing van modules en de keuze tussen het aanschaffen of leasen van apparatuur meegewogen. Zo kan de tool ook inzichtelijk maken welke invloed het uitbreiden van het aantal racks in het datacenter heeft op de CAPEX. De prijzen die in de tool worden gehanteerd zijn afkomstig van zowel Schneider Electric als derde partijen.

De Cooling Economizer Mode PUE Calculator is een tool waarmee veel gebruikte koelinstallaties kunnen worden vergeleken op basis van belasting, de IT-omgeving waarin deze worden ingezet en de geografische locatie waar het datacenter is gevestigd. Beheerders geven in de tool onder andere de specifieke locatie van het datacenter, de IT-capaciteit, belasting van servers en de gewenste temperatuur in het datacenter op.

PUE, energiekosten en CO2-uitstoot

Op basis van deze data berekent de tool onder andere de verwachte Power Usage Effectiveness (PUE), energiekosten en jaarlijkse CO2-uitstoot van verschillende koelarchitecturen. Het gaat hierbij onder andere om koelinstallaties op basis van koelwater, koeltorens, CRAH’s (Computer Room Air Handlers), koeloplossingen op basis van droge koeling en row-based CRAH, glycol gekoelde architecturen en verschillende luchtkoeling gebaseerde oplossingen.

Beide tools zijn gratis beschikbaar.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte servers....