Reflectie 2021 en vooruitblik op 2022: Fiber Carrier Association (FCA)

Andrew_FCA-400-2022

Het afgelopen jaar zijn er meer dan een half miljoen Fiber-to-the-Home (FTTH) aansluitingen gerealiseerd. Dat komt neer op bijna 1500 aansluitingen per dag. Nog niet eerder hebben we zo’n stijging gezien van het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland. Dit bevestigt nogmaals het beeld dat glasvezel een nog grotere rol gaat spelen binnen onze digitale infrastructuur. 

 

In 2021 zijn er ook weer diverse publieke en private initiatieven geweest voor de aanleg van glasvezelnetwerken. Veel sceptici dachten eerst: Wat moeten we met al deze netwerken? Zoveel internetsnelheid hebben we toch niet nodig bij huishoudens of bedrijven? Maar gelukkig heeft die gedachte aanbieders niet tegengehouden om nieuwe netwerken aan te leggen. De pandemie, die afgelopen jaar een grote impact op ons dagelijks leven heeft gehad - heeft laten zien dat betrouwbare glasvezelnetwerken ervoor zorgen dat miljoenen mensen zorgeloos thuis kunnen werken en bedrijfsdata veilig kan worden opgeslagen in de cloud.

Ondanks de snelle groei van vorig jaar zijn er dit jaar nog steeds uitdagingen. Een van die uitdagingen is vooral gericht op recente marktontwikkelingen. Door agressieve aanbieders kan het zijn dat de markt gesloten blijft qua aanbieders en keuzevrijheid voor de consument. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor mensen die nu nog geen glasvezel hebben. Toezichthouders kunnen achteraf met een oplossing komen, maar het is beter om dat samen elkaar vooraf te bespreken.

Daarnaast is er nog veel te winnen op het gebied van vergunningen en leges. Vaak gebruiken fiber carriers aannemers die op hun beurt met gemeenten om de tafel moeten. Dit proces kan lang duren brengt soms hoge kosten met zich mee die niet vooraf in een businesscase waren meegenomen. Hierdoor kan het aanleggen van glasvezel vele malen duurder worden en/of zijn sommige projecten niet meer te realiseren. Het is wel de bedoeling dat het succes van 2021 zich voortzet.

In 2022 moet er ook zeker nog worden gewerkt aan de harmonisatie bij grondeigenaren. Volgens de Telecommunicatiewet moet de fiber aanbieder namelijk altijd toegang krijgen om telecomdiensten aan te bieden. Je wil natuurlijk niet als sector alles maar afdwingen om vervolgens tijdens de aanleg voor elk wissewasje een berisping te krijgen van de toezichthouder. Harmonisatie vinden is daarom iets waar de markt zich steeds meer mee bezig houdt. Projecten zullen misschien wat vertraging oplopen, maar ze worden wél gerealiseerd. En zo kunnen we toewerken naar meer dan vijf miljoen glasvezelaansluitingen in Nederland.

Meer over
Lees ook
Uptime Institute: ’90% bedrijven verwacht meer datacentercapaciteit nodig te hebben’

Uptime Institute: ’90% bedrijven verwacht meer datacentercapaciteit nodig te hebben’

Terwijl meer en meer techbedrijven moeten afslanken nu de COVID 19-pandemie achter de rug is, verwachten veel enteroprise-organisaties juist een uitbreiding van de benodigde datacenter-capaciteit.

Datacenter update december 2022 – nieuwbouw en afstel - een gemengd beeld

Datacenter update december 2022 – nieuwbouw en afstel - een gemengd beeld

Donderdag liet het Nederlandse datacenterbedrijf North-C weten een nieuw gebouw in de regio Eindhoven te laten bouwen. Later die dag maakte een Amerikaanse onderneming, Meta, bekend in Odense, Denemarken, de bestaande werkzaamheden voor nieuwbouw te staken. Het eerste bericht is duidelijk positiever voor het bedrijf en de regio dan de tweede melding.

Alastair Waite van CommScope over 4 belangrijke trends in datacenters

Alastair Waite van CommScope over 4 belangrijke trends in datacenters

Praten over datacenters doet Alastair Waite graag. Want al snel in het gesprek benoemt hij nog een vijfde trend die hij wil noemen: sustainability. “Vergroening en economie versterken elkaar inmiddels. In tegenstelling tot enkele jaren terug zien we dat kiezen voor duurzame(re) producten nu ook financieel gunstig uitpakt.”