Reflectie 2021 en vooruitblik op 2022: Fiber Carrier Association (FCA)

Andrew_FCA-400-2022

Het afgelopen jaar zijn er meer dan een half miljoen Fiber-to-the-Home (FTTH) aansluitingen gerealiseerd. Dat komt neer op bijna 1500 aansluitingen per dag. Nog niet eerder hebben we zo’n stijging gezien van het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland. Dit bevestigt nogmaals het beeld dat glasvezel een nog grotere rol gaat spelen binnen onze digitale infrastructuur. 

 

In 2021 zijn er ook weer diverse publieke en private initiatieven geweest voor de aanleg van glasvezelnetwerken. Veel sceptici dachten eerst: Wat moeten we met al deze netwerken? Zoveel internetsnelheid hebben we toch niet nodig bij huishoudens of bedrijven? Maar gelukkig heeft die gedachte aanbieders niet tegengehouden om nieuwe netwerken aan te leggen. De pandemie, die afgelopen jaar een grote impact op ons dagelijks leven heeft gehad - heeft laten zien dat betrouwbare glasvezelnetwerken ervoor zorgen dat miljoenen mensen zorgeloos thuis kunnen werken en bedrijfsdata veilig kan worden opgeslagen in de cloud.

Ondanks de snelle groei van vorig jaar zijn er dit jaar nog steeds uitdagingen. Een van die uitdagingen is vooral gericht op recente marktontwikkelingen. Door agressieve aanbieders kan het zijn dat de markt gesloten blijft qua aanbieders en keuzevrijheid voor de consument. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor mensen die nu nog geen glasvezel hebben. Toezichthouders kunnen achteraf met een oplossing komen, maar het is beter om dat samen elkaar vooraf te bespreken.

Daarnaast is er nog veel te winnen op het gebied van vergunningen en leges. Vaak gebruiken fiber carriers aannemers die op hun beurt met gemeenten om de tafel moeten. Dit proces kan lang duren brengt soms hoge kosten met zich mee die niet vooraf in een businesscase waren meegenomen. Hierdoor kan het aanleggen van glasvezel vele malen duurder worden en/of zijn sommige projecten niet meer te realiseren. Het is wel de bedoeling dat het succes van 2021 zich voortzet.

In 2022 moet er ook zeker nog worden gewerkt aan de harmonisatie bij grondeigenaren. Volgens de Telecommunicatiewet moet de fiber aanbieder namelijk altijd toegang krijgen om telecomdiensten aan te bieden. Je wil natuurlijk niet als sector alles maar afdwingen om vervolgens tijdens de aanleg voor elk wissewasje een berisping te krijgen van de toezichthouder. Harmonisatie vinden is daarom iets waar de markt zich steeds meer mee bezig houdt. Projecten zullen misschien wat vertraging oplopen, maar ze worden wél gerealiseerd. En zo kunnen we toewerken naar meer dan vijf miljoen glasvezelaansluitingen in Nederland.

Meer over
Lees ook
AI gaat forse impact hebben op de colo-markt

AI gaat forse impact hebben op de colo-markt

De ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zullen een aanzienlijke impact hebben op colocatie-datacenters. Clouddiensten die AI-gestuurde applicaties en processen kunnen ondersteunen, zullen in trek blijven naarmate organisaties AI-gestuurde applicaties en processen gaan gebruiken, stellen Stéphane Piot Sylvain Loizeau, mar1

Datacenters op nieuwe plekken – de lokale pers volgt de ontwikkelingen

Datacenters op nieuwe plekken – de lokale pers volgt de ontwikkelingen

Nederland heeft een duidelijke voorsprong als het gaat om de aandacht van de pers voor datacenters. Al voor de affaire Zeewolde was zichtbaar dat de regionale en landelijke pers het verschijnsel voor zich en de lezers ontdekt hadden. Die ontwikkeling is nu ook duidelijk buiten de landsgrenzen zichtbaar.

EIB in rapport: ‘EU dicht de digitaliseringskloof met de Verenigde Staten’

EIB in rapport: ‘EU dicht de digitaliseringskloof met de Verenigde Staten’

De Europese Unie is hard bezig de digitaliseringskloof met de Verenigde Staten te dichten. Dat n=meldt de Europese Investering Bank (EIB) in het rapport ‘Digitalisation in Europe 2022-2023: Evidence from the EIB Investment Survey’.