Gartner: "69% van de CEO's beschouwt duurzaamheid als groeikans"

duurzaam

Uit een recent onderzoek van Gartner onder CEO's en senior executives blijkt dat 69% van de CEO's duurzaamheid beschouwt als een belangrijke zakelijke groeikans in 2024. Analisten zullen deze en andere trends bespreken tijdens het Gartner IT Symposium/Xpo 2024, dat na de zomer in Barcelona wordt gehouden. Een duurzame digitale infrastructuur maakt ook deel uit van deze discussies.

Duurzaamheid als strategische prioriteit

Terwijl CEO's hun langetermijnstrategieën herzien, blijft milieuduurzaamheid een van de belangrijkste factoren die de concurrentie zullen bepalen”, aldus Kristin Moyer, Distinguished VP Analyst bij Gartner in een bericht van het analistenbureau. Ondanks veel bedrijfsgerichte greenwashing hadden recente economische omstandigheden kunnen leiden tot een terugval naar cynisme ten aanzien van milieu, maatschappij en governance (ESG) en een hernieuwde focus op winst tegen elke prijs. De algehele toewijding van CEO's lijkt echter onwankelbaar.”

De ‘2024 Gartner CEO and Senior Business Executive Survey' is uitgevoerd van juli tot december 2023 onder meer dan 400 CEO's en andere senior business executives in Noord-Amerika, Europa, Azië/Pacific, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Zuid-Afrika, verspreid over verschillende sectoren, omzetcategorieën en bedrijfsgroottes.

Sustainability blijft consequent een top 10 zakelijke prioriteit, dit jaar zelfs belangrijker dan productiviteit en efficiëntie”, zei Moyer. Business leaders en investeerders weten dat milieubelastend bedrijfsgedrag op middellange tot lange termijn een risico vormt voor bedrijfsresultaten, met hoge kosten wanneer milieufactoren worden genegeerd. Slimme CEO's beseffen echter dat grote duurzaamheidsuitdagingen nieuwe zakelijke kansen creëren.”

Duurzame bedrijfsvoering realiseren

Volgens de jaarlijkse enquête van Gartner zijn de belangrijkste manieren waarop CEO's duurzaamheid gebruiken om zakelijke groei te stimuleren door middel van duurzame producten en diensten (33%); duurzame bedrijfspraktijken (18%); betrokkenheid van belanghebbenden (18%); en decarbonisatie (18%). Digitale investeringen en innovatie staan op de negende plaats met 8% (zie figuur).

 

Gartner 69prc van de CEO's beschouwt duurzaamheid als groeikans

 

Digitale technologie kan de vooruitgang naar duurzaamheidsdoelen versnellen, verder gaan dan naleving om bedrijven te helpen doelen te bereiken, nieuwe bedrijfsmodellen mogelijk te maken en inkomstenstromen te ontsluiten,” zei Moyer. Gartner benadrukt dat digitale technologie een belangrijke rol speelt bij het bevorderen van zowel financiële als duurzaamheidsresultaten.

Klimaatverandering stuurt de agenda

Uit het Gartner-onderzoek bleek dat 54% van de CEO's zegt dat hun bedrijven ten minste matig worden beïnvloed door veranderende weerpatronen. Meer dan de helft (51%) erkent dat veranderende weerpatronen hen ertoe brengen wijzigingen in hun bedrijfsvoering te plannen of al te hebben doorgevoerd.

CEO's zien dat klimaatverandering weerpatronen doet verschuiven die hun bedrijfsvoering al direct beïnvloeden”, aldus Moyer. Deze operaties moeten worden aangepast, waarbij technologie een cruciale rol speelt bij het aansturen van deze veranderingen, vooral in de dynamiek van toeleveringsketens.”

Uit het Gartner-onderzoek bleek verder dat de grootste impact van veranderende weerpatronen volgens CEO's de bedrijfsdynamiek is (30%), met name veranderingen in logistiek, zoals opslag, timing en routing van leveringen. Verplaatsingen (inclusief nearshoring) komt op de tweede plaats (14%), gevolgd door automatisering, technologie en data (13%).

Deze bevindingen onderstrepen de groeiende erkenning onder bedrijfsleiders van de noodzaak om duurzaamheid centraal te stellen in hun strategische besluitvorming en bedrijfsvoering. Het gebruik van technologie als katalysator voor duurzame groei biedt zowel uitdagingen als kansen voor bedrijven wereldwijd.

Lees ook
Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.

E-Waste World 2024 laat ook zien hoe datacenters beter kunnen recyclen

E-Waste World 2024 laat ook zien hoe datacenters beter kunnen recyclen

Op 26 en 27 juni was E-Waste World, Battery Recycling, Metal Recycling Conference & Expo 2024 in Frankfurt. Een internationale bijeenkomst die ook goed op de agenda past van datacenter professionals.

Hoe gaat AI de datacentermarkt veranderen?

Hoe gaat AI de datacentermarkt veranderen?

ChatGPT heeft sinds november 2022 een revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) veroorzaakt, die elke markt transformeert en de manier waarop we werken gaat veranderen. AI biedt onder andere mogelijkheden om de efficiëntie en productiviteit van bedrijfsprocessen te verbeteren, medisch onderzoek te versnellen en creatieve ideeën sn1