Vergunning Microsoft datacenter Middenmeer blijft in stand

justitie rechtspraak

Microsoft kan een datacenter in Middenmeer bouwen. De rechtbank Noord-Holland heeft in een uitspraak het beroep van de stichting Red de Wieringermeer tegen de omgevingsvergunning ongegrond verklaard. 

Natuur bedreigd

Microsoft heeft bij de provincie Noord-Holland een vergunning aangevraagd en gekregen voor het oprichten en in werking hebben van een datacenter in Middenmeer. Tegen die vergunning stelt de stichting Red de Wieringermeer beroep in. De stichting zegt dat met de bouw van het datacenter het Natura 2000-gebied Duinen Den Helder - Callantsoog bedreigd wordt.

Oordeel van de rechtbank

De rechtbank Noord-Holland verklaart het beroep ongegrond, omdat het Natura 2000-gebied Duinen Den Helder - Callantsoog niet binnen het werkgebied van de stichting Red de Wieringermeer valt. De stichting kan alleen een beroep doen op een norm als die norm ook bedoeld is om haar belangen te beschermen. Aangezien dit Natura 2000-gebied niet binnen het werkgebied van de stichting valt, kan zij zich hier niet op beroepen.

(bron)

Meer over
Lees ook
Rapport: capaciteit hyperscale datacenters verdubbelt iedere 4 jaar

Rapport: capaciteit hyperscale datacenters verdubbelt iedere 4 jaar

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group tonen aan dat het aantal grote datacenters die worden beheerd door hyperscale providers is gestegen tot 992 aan het einde van 2023. Begin 2024 zal de duizendgrens worden overschreden.

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

AWS zet afvalwater om in duurzame koeling voor datacenters

Amazon Web Services (AWS), de cloud computing-arm van Amazon, heeft een interessante stap gezet in het beheren van haar datacenters door gebruik te maken van gerecycled water. Dit soort water staat ook wel bekend als behandeld afvalwater. Het wordt gebruikt voor het koelen van servers.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.