Provincie Noord-Holland publiceert nieuwe richtlijnen voor datacenters

jordan-harrison-1208586-unsplash

In een tijdperk waarin digitalisering een steeds grotere rol speelt in onze maatschappij, heeft de provincie Noord-Holland een belangrijke stap gezet in het sturen van de ontwikkeling en vestiging van datacenters. Recentelijk heeft de provincie nieuwe richtlijnen gepubliceerd die gericht zijn op het verduurzamen en innoveren van deze faciliteiten. Deze ontwikkeling is niet alleen relevant voor de technologische sector maar heeft ook brede maatschappelijke implicaties.

Datacenters zijn van vitaal belang in onze hedendaagse, digitaliserende wereld, stelt de provincie. Ze spelen een centrale rol in het mogelijk maken van digitale vergaderingen, communicatie tussen hulpdiensten en het beheer en delen van digitale documenten. Volgens Esther Rommel, gedeputeerde van economie in Noord-Holland, zijn datacenters onmisbaar voor bedrijven, organisaties en particulieren in Nederland. Ze benadrukt het snelle tempo van digitale technologieën zoals artificiële intelligentie (AI) en het belang van Noord-Holland als aantrekkelijke vestigingslocatie voor deze faciliteiten.

Balans tussen groei en duurzaamheid

De nieuwe richtlijnen richten zich volgens de provincie op diverse aspecten van duurzaamheid en innovatie. Deze omvatten het reduceren van watergebruik, het aanbrengen van beplanting en het delen van restwarmte. Deze maatregelen zijn essentieel gezien de impact van datacenters op het landschap, het watersysteem en hun aanzienlijke elektriciteitsverbruik.

De totstandkoming van de richtlijn is het resultaat van gesprekken tussen verschillende partijen, waaronder de Provincie Noord-Holland, gemeentes zoals Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon, en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Deze samenwerking benadrukt het belang van een gezamenlijke aanpak in de regulering en ontwikkeling van datacenters.

Aandachtspunten in de richtlijn

Een belangrijk element in de richtlijn is de aandacht voor de fysieke aanwezigheid van datacenters, vaak omschreven als grote grijze 'dozen'. De provincie moedigt aan tot een betere inpassing in het landschap door het gebruik van groenblauwe elementen zoals bomen, struiken en waterpartijen. Hiermee wordt niet alleen de visuele impact geminimaliseerd, maar ook de ecologische voetafdruk van de datacenters.

De richtlijn vult de wettelijke vereisten aan die voortkomen uit landelijke en Europese wetgeving. Belangrijk is dat de toepassing van de richtlijn maatwerk vereist, rekening houdend met het specifieke type datacenter en lokale omstandigheden. Dit benadrukt het belang van flexibiliteit en maatwerk in de aanpak van duurzaamheidsvraagstukken in de sector.

De nieuwe richtlijnen van de provincie voor datacenters weerspiegelen een groeiend bewustzijn van de noodzaak om technologische ontwikkelingen te balanceren met duurzaamheidsdoelstellingen. Deze publicatie is een belangrijke stap in het waarborgen van een duurzame toekomst voor de digitale infrastructuur van Nederland, en biedt een model voor andere regio's en landen die worstelen met vergelijkbare uitdagingen.

Lees ook
Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Al langer is duidelijk dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Nederlandse Eemshaven. De komst van de locatie is goed nieuws voor ons land. Het datacenter levert 150 tot 200 banen op. Dit bevestigen bronnen in de Eemshaven aan RTV Noord. Het is niet officieel bevestigd dat het nieuwe datacenter in de Eemshaven inderdaad eigendom is van A1

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1