Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

circulaire-it- CIT-logo-400

 

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur.

Bij hergebruik wordt snel gedacht aan tweedehands desktops, laptops en -steeds vaker- refurbished smartphones. Maar de handel in gebruikte netwerkapparatuur is al gaande sinds eind jaren 90. Bij het barsten van de internetbubbel kwam het extra op gang. Ondanks het grijze gebied van licentie-hergebruik is er veel behoefte aan zowel het aanschaffen als het inleveren van gebruikte apparatuur. Een server of switch die niet meer voldoet voor een enterprise cloudprovider, kan nog prima functioneren voor een colocatieleverancier.

Veel vragen

Nog steeds kleven hier grote uitdagingen aan. De overdracht van zulke apparatuur is meer dan alleen een kwestie van het wachtwoord doorgeven. Gebruikslicenties en ondersteuning vanuit de fabrikanten kunnen een sta-in-de-weg zijn. Daarnaast is het niet altijd duidelijk bij wie een operator terecht kan als ze afwillen van hun apparatuur. Datacenterpartijen werken samen met ITAD-bedrijven, maar wat gebeurt er verder? Hoe selecteer je een partner, en wat is er bekend over het verdere traject van verkoop en eventuele verwerking?
Een ander punt is het refresh-schema. Hoe lang gebruikt een datacenter de IT-apparatuur? En kan die levensduur worden opgerekt?

Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting: 23 april

De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch’ (Safariweg 25-31, 3605 MA Maarssen) en biedt een mogelijk voor zowel leden als geïnteresseerden in een lidmaatschap om kennis te delen en dit soort vraagstukken te bespreken in een informele setting. Hou de website en de agenda in de gaten voor de precieze details en locatie. Hoe dan ook is iedereen welkom op 23 april. Voor meer informatie, neem contact op met Eric Luteijn, uitgever en eigenaar van LuteijnMedia.

Lees ook
Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores