Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

datacenter

Wie denkt dat de problemen die veel mensen hebben met “blokkendozen” in de weilanden van ons land een typisch Nederlands fenomeen is, heeft het mis. Zelfs in een land als de Verenigde Staten waar men het kapitalisme zo’n beetje uitgevonden lijkt te hebben, hebben steeds meer mensen moeite met de komst van kolossale datacenters die het cultuurlandschap verpesten.

Dat meldt The Guardian in een artikel. Met name in het bij tech-firma’s zeer populaire Virginia nemen de protesten toe. De enorme datacenters vormen namelijk steeds meer een visuele bedreiging voor de historische sites in deze staat die met name betrekking hebben op veldslagen uit de Amerikaanse burgeroorlog. Ook het feit dat datacenters zeker niet geluidloos functioneren - de krant spreekt van ‘whirring sounds’ - verstoort de rust die hier normaliter heerst.

Daarmee ontstaat een lastige situatie voor de lokale overheden in Virginia. Deze staat wordt ook wel de geboortegrond van de cloud genoemd, een verwijzing naar de vele datacenters van partijen als AWS, Microsoft en Google die zich hier bevinden. Dit waren de eerste datacenters die de cloud - bijna letterlijk - op de kaart hebben gezet. Tussen 2017 en 2021 zijn in dit gebied ongeveer 94 Amerikaanse ‘football fields’ aan datacenters gebouwd, en er komen er nog meer aan. Zo dienden eind 2021 twee tech-bedrijven - Compass en QTS - een voorstel in bij het districtsbestuur voor een hub van datacenters met een oppervlakte van 2,5 miljoen vierkante meter, bekend als de ‘Digital Gateway’.

Dit voorstel heeft - net als in Nederland - de discussie op de spits gedreven. Voor het ene kamp telt vooral de naar schatting 470 miljoen dollar aan extra belastinggeld die de site zal opleveren. Het andere kamp vindt dat de locatie veel te dicht bij het Manassas National Battlefield Park en wellicht zelfs op grond komt waar zich nog niet gepreserveerde graven uit die tijd kunnen bevinden.

Voor de voor- en tegenstanders van de komst van nieuwe datacenters in Nederland dus wellicht interessant om de strijd om deze Amerikaanse mega-site te volgen. Het zou zomaar nieuwe munitie voor de discussie in ons eigen land kunnen opleveren.

 

Meer over
Lees ook
nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1