Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

datacenter

Wie denkt dat de problemen die veel mensen hebben met “blokkendozen” in de weilanden van ons land een typisch Nederlands fenomeen is, heeft het mis. Zelfs in een land als de Verenigde Staten waar men het kapitalisme zo’n beetje uitgevonden lijkt te hebben, hebben steeds meer mensen moeite met de komst van kolossale datacenters die het cultuurlandschap verpesten.

Dat meldt The Guardian in een artikel. Met name in het bij tech-firma’s zeer populaire Virginia nemen de protesten toe. De enorme datacenters vormen namelijk steeds meer een visuele bedreiging voor de historische sites in deze staat die met name betrekking hebben op veldslagen uit de Amerikaanse burgeroorlog. Ook het feit dat datacenters zeker niet geluidloos functioneren - de krant spreekt van ‘whirring sounds’ - verstoort de rust die hier normaliter heerst.

Daarmee ontstaat een lastige situatie voor de lokale overheden in Virginia. Deze staat wordt ook wel de geboortegrond van de cloud genoemd, een verwijzing naar de vele datacenters van partijen als AWS, Microsoft en Google die zich hier bevinden. Dit waren de eerste datacenters die de cloud - bijna letterlijk - op de kaart hebben gezet. Tussen 2017 en 2021 zijn in dit gebied ongeveer 94 Amerikaanse ‘football fields’ aan datacenters gebouwd, en er komen er nog meer aan. Zo dienden eind 2021 twee tech-bedrijven - Compass en QTS - een voorstel in bij het districtsbestuur voor een hub van datacenters met een oppervlakte van 2,5 miljoen vierkante meter, bekend als de ‘Digital Gateway’.

Dit voorstel heeft - net als in Nederland - de discussie op de spits gedreven. Voor het ene kamp telt vooral de naar schatting 470 miljoen dollar aan extra belastinggeld die de site zal opleveren. Het andere kamp vindt dat de locatie veel te dicht bij het Manassas National Battlefield Park en wellicht zelfs op grond komt waar zich nog niet gepreserveerde graven uit die tijd kunnen bevinden.

Voor de voor- en tegenstanders van de komst van nieuwe datacenters in Nederland dus wellicht interessant om de strijd om deze Amerikaanse mega-site te volgen. Het zou zomaar nieuwe munitie voor de discussie in ons eigen land kunnen opleveren.

 

Meer over
Lees ook
Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Ook in datacenter-hotspot Virginia is onrust over ongebreidelde groei ontstaan

Op vrijdag 1 december is in Virginia, Verenigde Staten, een belangrijke stap gezet op weg naar wat moet leiden tot meer regulering van datacenters. Op die dag is officieel een coalitie van twintig milieu- en klimaatgroeperingen, genaamd de 'Virginia Data Center Reform Coalition', van start gegaan. Deze coalitie heeft als doel de groei van datacent1

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups hebben behoefte aan meer datacenters; Frankrijk gaat ze bouwen

AI-startups kunnen in 2023 wel veel venture capital-geld opstrijken, maar ze zijn nog meer geïnteresseerd in compute power en datacenters. Door het toenemen van de concurrentie is deze infrastructuur cruciaal, maar lastig te krijgen. Frankrijk springt in dit gat.