Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

stroommast

De wellicht grootste datacenterhotspot, Ashburn, in Noord-Virginia lijkt met dezelfde problemen als Amsterdam, Dublin en Frankfurt te maken krijgen. De vraag naar stroom is groter dan het aanbod. Nieuwbouw moet mogelijk wachten tot 2026.

Ook in Ashburn is het stroomverbruik door datacenters een probleem. Dat melden meerdere tech titels afgelopen week. De enige netbeheerder van het gebied, Dominion Energy, zou dat de aanwezige datacenters in de regio hebben laten weten. Gemeld is dat pas rond 2026 het aanbod van stroom weer op peil is om de sector te kunnen bedienen.

Die sector is in een beperkt gebied, Loudoun County, de afgelopen jaren fors gegroeid. Er liggen nog bouwplannen om de datacenter en hyperscale capaciteit in vierkante meters uitgedrukt nog eens met 20 procent te laten toenemen. Dat dit leidt tot problemen met de stroomvoorziening verbaast dan ook niet.

Netbeheerder en stroomleveranciers willen bestaande klanten buiten de sector niet de deur wijzen. Datacenters ook niet. Die geven wel aan nu te overwegen naar omringende gebieden uit te wijken. Daar zou nog wel voldoende stroom zijn.

De situatie, zoals geschetst in de pers, is bijna een kopie van wat in Europa al eerder is vertoond. Netbeheerder en stroomleveranciers zien aanvragen binnenkomen, waarop de capaciteit moet worden afgestemd. Dat vergt investeringen, terwijl het trekken van kabels, het bouwen van onderstations en het op de juiste plek krijgen van de onderdelen veel tijd vergt. Dat was voor de pandemie al een issue. Het is alleen maar groter en nog onvoorspelbaarder geworden.

Als er eenmaal is geleverd is dat trouwens geen garantie dat de gevraagde capaciteit ook direct volledig wordt benut. Maar de leveranciers kunnen en mogen daar niet van uit gaan. Zij moeten de infra voor 100% belasting leveren en dus investeringen plegen waarvan de terugbetaling in de vorm van afname van stroom een deels onvoorspelbaar karakter heeft.

Net als in Europa kan het gebeuren dat een deel van de nieuwbouw wel gewoon wordt gerealiseerd en aangesloten. De stroomt komt dan uit de buffer die de datacenters hebben opgebouwd door in het verleden meer aansluitcapaciteit te vragen dan er daadwerkelijk is gebruikt. Het verschil tussen aanvraag en feitelijke afname is een buffer waarop dan ingeteerd wordt. Dat is eenvoudiger dan plannen voor nieuwbouw naar totaal andere gebieden te verplaatsen.

Lees ook
Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Een weinig bekend maar ernstig risico: de ‘floating neutral’ in het datacenter

Spanningsonbalans en daaruit voortvloeiende storingen kunnen al snel leiden tot uitval van apparatuur en onvoorziene downtime. Voor datacenters betekent dat bedrijfsonderbrekingen en verlies van klantenvertrouwen. Een “floating neutral” is een mogelijke oorzaak van spanningsonbalans.

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Acht bedrijven die zich de komende jaren gaan vestigen op een van de kavels van Medel II sluiten zich aan bij een nieuw energiesysteem, een initiatief van energie-infrastructuurspecialist Joulz in samenwerking met regionale netbeheerder Liander.

Brabants bedrijventerrein krijgt eigen energiehub

Brabants bedrijventerrein krijgt eigen energiehub

Begin mei is op het Kempisch Bedrijvenpark (KBP) in Hapert een overeenkomst getekend voor het ontwikkelen van een eigen energiehub. De overeenkomst is getekend door 18 ondernemingen, waaronder VDL Groep en VGI Groep, en netbeheerder Enexis.