Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

stroommast

De wellicht grootste datacenterhotspot, Ashburn, in Noord-Virginia lijkt met dezelfde problemen als Amsterdam, Dublin en Frankfurt te maken krijgen. De vraag naar stroom is groter dan het aanbod. Nieuwbouw moet mogelijk wachten tot 2026.

Ook in Ashburn is het stroomverbruik door datacenters een probleem. Dat melden meerdere tech titels afgelopen week. De enige netbeheerder van het gebied, Dominion Energy, zou dat de aanwezige datacenters in de regio hebben laten weten. Gemeld is dat pas rond 2026 het aanbod van stroom weer op peil is om de sector te kunnen bedienen.

Die sector is in een beperkt gebied, Loudoun County, de afgelopen jaren fors gegroeid. Er liggen nog bouwplannen om de datacenter en hyperscale capaciteit in vierkante meters uitgedrukt nog eens met 20 procent te laten toenemen. Dat dit leidt tot problemen met de stroomvoorziening verbaast dan ook niet.

Netbeheerder en stroomleveranciers willen bestaande klanten buiten de sector niet de deur wijzen. Datacenters ook niet. Die geven wel aan nu te overwegen naar omringende gebieden uit te wijken. Daar zou nog wel voldoende stroom zijn.

De situatie, zoals geschetst in de pers, is bijna een kopie van wat in Europa al eerder is vertoond. Netbeheerder en stroomleveranciers zien aanvragen binnenkomen, waarop de capaciteit moet worden afgestemd. Dat vergt investeringen, terwijl het trekken van kabels, het bouwen van onderstations en het op de juiste plek krijgen van de onderdelen veel tijd vergt. Dat was voor de pandemie al een issue. Het is alleen maar groter en nog onvoorspelbaarder geworden.

Als er eenmaal is geleverd is dat trouwens geen garantie dat de gevraagde capaciteit ook direct volledig wordt benut. Maar de leveranciers kunnen en mogen daar niet van uit gaan. Zij moeten de infra voor 100% belasting leveren en dus investeringen plegen waarvan de terugbetaling in de vorm van afname van stroom een deels onvoorspelbaar karakter heeft.

Net als in Europa kan het gebeuren dat een deel van de nieuwbouw wel gewoon wordt gerealiseerd en aangesloten. De stroomt komt dan uit de buffer die de datacenters hebben opgebouwd door in het verleden meer aansluitcapaciteit te vragen dan er daadwerkelijk is gebruikt. Het verschil tussen aanvraag en feitelijke afname is een buffer waarop dan ingeteerd wordt. Dat is eenvoudiger dan plannen voor nieuwbouw naar totaal andere gebieden te verplaatsen.

Lees ook
Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Hernieuwde discussie over nucleaire energie en datacenters

Al een aantal maal is in de internationale media het gebruik van nucleaire energie als een interessante optie voor de energievoorziening van datacenters aangekaart. Op LinkedIn wordt nu, aangezwengeld door Tony Grayson, een internationaal erkende leider op het gebied van bedrijfsvoering en technologie, met name gediscussieerd over de kansen van ee1

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op1