Problemen rond energiehubs kunnen tegenvaller worden voor nieuwe en bestaande datacenters

matthew-henry-yETqkLnhsUI-unsplash

Energiehubs op Nederlandse bedrijventerreinen zijn bedoeld om netcongestie te verminderen. In ons land zijn de eerste ideeën hierover ontstaan in Gelderland. Voor met name regionaal opererende datacenters kunnen zijn een interessante optie zijn om de energievoorziening veilig te stellen. Energiehubs zijn in feite vormen van tijdelijke opslag van elektriciteit, goed te gebruiken. Voor het opvangen van pieken en dalen in vraag en aanbod. 

Terwijl Gelderland de ambitie heeft om energiehubs te plaatsen om zo de druk op het stroomnetwerk te verlichten, heeft TenneT onlangs aangegeven dat deze plannen tijdelijk on hold zijn gezet. De reden hiervoor is dat er minder capaciteit beschikbaar is op het netwerk dan aanvankelijk werd aangenomen.

De website Stadszaken rapporteert dat de provincie Gelderland, ondanks de tegenslag, hoopt de plannen voor de energiehubs alsnog door te zetten. Deze hubs zouden specifiek op bedrijventerreinen gerealiseerd moeten worden om zo de problemen met netcongestie, die vooral tijdens piekmomenten opduiken, tegen te gaan. Gelders gedeputeerde Ans Mol benadrukt het belang van vooruitgang in een artikel op de website: "We betreuren het dat de energiehubs, die eigenlijk bijdragen aan het ontlasten van het stroomnetwerk, vertraging lijken op te lopen. We moeten door, stil zitten is geen optie."

De opstelling van TenneT, die aangeeft dat er geen netwerkcapaciteit is om alle geplande hubs aan te sluiten en dat maatwerk vereist is, heeft mogelijk grote gevolgen voor zowel inwoners als het bedrijfsleven. De roep om duidelijkheid en een mogelijke oplossing wordt steeds luider. Gelderland, in samenwerking met Flevoland en Utrecht, streeft ernaar om op enkele locaties alsnog energiehubs te realiseren. Dit initiatief onderstreept het belang van samenwerking tussen overheden en het bedrijfsleven in de strijd tegen netcongestie.

Daarnaast overweegt de provincie een nationale pilot te starten in samenwerking met het Landelijk actieprogramma netcongestie (LAN), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en de netbeheerders. Deze pilot zou zich richten op de realisatie van energiehubs in verschillende Gelderse steden, waaronder Duiven, Zutphen, Nijmegen, en Apeldoorn.

Naast de focus op energiehubs heeft Gelderland het Plan van aanpak Gelderse energie-infrastructuur (GEIS, pdf) ontwikkeld. Dit plan beoogt netcongestie te bestrijden door vergunningen sneller af te geven, een integrale aanpak van de plaatsing van energie-infrastructuur te hanteren, en te sturen op regionale en lokale oplossingen.

Foto: Matthew Henry

Lees ook
Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

Eerste flexibel groepscontract elektriciteit van start

De Energie Coöperatie Amsterdamse Haven (ECAH) en netbeheerder Liander hebben een eerste flexibel groepscontract voor elektriciteit gesloten. Dit contract, opgesteld binnen de nieuwe congestiemanagementregels van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), stelt aangesloten bedrijven in staat om op een flexibele manier met de beschikbare capaciteit op het...

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.