Nieuw wereldrecord van 41Tbit/s voor onderzeese optische transmissie

Sylvain-Almonacil-3.width-800

Nokia Bell Labs en Alcatel Submarine Networks (ASN), een dochteronderneming van Nokia, hebben een nieuw wereldrecord gevestigd op het gebied van onderzeese optische transmissie. De bedrijven behaalden een netto doorvoersnelheid van 41 Tbit/s over een afstand van 291 km met behulp van een C-band onversterkt transmissiesysteem. Deze C-band systemen worden vaak gebruikt voor het met elkaar en het vasteland verbinden van eilanden en offshore-platforms. Het vorige record stond op 35 Tbps over dezelfde afstand.

De doorbraak vond plaats in het research testbed van ASN in Paris-Saclay, waar men erin slaagde om het vorige record te overtreffen. Dit markeert een significante stap voorwaarts in de technologie die cruciaal is voor de wereldwijde communicatie-infrastructuur.

Het tweede deel van het onderzoek richtte zich op het vestigen van een nieuw optisch snelheidsrecord voor transoceanische afstanden. Onderzoekers van Nokia Bell Labs demonstreerden een datarate van 800 Gbit/s over een afstand van 7865 km met behulp van een enkele golflengte van licht. Deze afstand is dubbel zo lang als die van de huidige stand van de techniek en komt ongeveer overeen met de geografische afstand tussen Seattle en Tokyo. Deze mijlpaal werd eveneens behaald in het optisch onderzoekstestbed in Paris-Saclay, Frankrijk.

Het record overtrof de snelheid van 2 Tbit/s voor coherente optische netwerken. Deze resultaten werden gepresenteerd op de European Conference on Optical Communications (ECOC) die onlangs in Glasgow, Schotland werd gehouden.

De onderliggende onderzoeken zullen volgens de researchers een aanzienlijke impact hebben op de volgende generatie onderzeese optische transmissiesystemen. Toekomstige implementaties van onderzeese kabels zullen profiteren van nieuwe vezeltechnologieën zoals multimode en multicore. De bestaande onderzeese netwerken kunnen echter ook profiteren van transceivers met een hogere baudrate om hun prestaties te verbeteren en hun lange-termijn levensvatbaarheid te vergroten.

 

 

Meer over
Lees ook
Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

ODF ondersteunt hoge dichtheid glasvezelinstallaties

De groei en toenemende complexiteit van IT-systemen en cloudservices, ongeacht het bedrijf en de markt waarin u werkt, blijft de behoefte aan netwerkinfrastructuur stuwen. Oplossingen voor die infrastructuur, zoals optische distributieframes (ODF's), moeten meegroeien en evolueren met de organisatie, en tegemoetkomen aan steeds compactere en daard1