Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

NDIX-pand-800450

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

 

NDIX is opgericht in 2001 en levert connectiviteit aan organisaties in Nederland, Duitsland en daarbuiten. Dennis werkt er veertien jaar en was daarvoor elders in de zakelijke connectiviteitsmarkt actief. Hij heeft daarom, net als NDIX een goede kijk op wat er het afgelopen decennium is veranderd. Overigens is lang niet alles veranderd, dat bleek tijdens het interview dat eind februari plaatsvond.

“NDIX was en is nog steeds een hecht team, veel techniek, weinig agressieve commercie, zoiets past niet bij een bedrijf uit deze regio”, zegt Dennis. “Ik kwam in 2010 binnen als medewerker nummer 7. We zijn nu groter maar de bedrijfscultuur is gelijk gebleven.”

Toen Dennis bij NDIX kwam bestond de organisatie al tien jaar. Het is opgericht door onder andere de Universiteit Twente. Daar maakte men zich rond de eeuwwisseling zorgen om de macht van het duopolie voor connectiviteit, Essent en KPN. Als een van de drie technische universiteiten vreesde men dat het duopolie negatief was voor Twente als vestigingsplaats en onderwijs hub. Direct buiten het campusterrein was de connectiviteit schaars en vooral duur. De markt rond Delft en Eindhoven was veel verder ontwikkeld. Zo ontstond de combi Trent – NDIX. De eerste voor aanleg en beheer van glasvezel, de ander voor laag 2, de belichting zodat data kan worden getransporteerd.

“Daaraan is weinig veranderd. Wij doen nog steeds uitsluitend de laag 2 en we werken nog steeds veel met Trent,” geeft Dennis aan. “Maar over de jaren is onze geografische footprint wel enorm toegenomen. Daarom werken we ook samen met andere aanbieders van de fysieke infra. Dat kunnen zowel de grote nationale spelers zijn, en daarbij wijs ik nadrukkelijk naar Relined, sinds augustus jongstleden de nieuwe eigenaar van NDIX.”

Zoals uit de naam al blijkt is NDIX niet alleen actief op de Nederlandse markt. De business in Duitsland, met een fysieke vestiging in de universiteitsstad Münster, is er altijd geweest. De Duitse markt wordt steeds belangrijker. “In Nederland lopen we echt wel wat jaren voor. Sommige deelmarkten en regio’s hier zijn bijna verzadigd, daar zijn nieuwe klanten nog maar moeilijk te vinden. In Duitsland zitten we in de fase van groeiversnelling en net als voorheen in Nederland komen we daar gebieden tegen waar een duopolie bestaat. Dat beeld zien we ook in de andere landen waar we actief zijn“

Een voorbeeld van een zeer volwassen deelmarkt is volgens Dennis de verglazing van bedrijfsterreinen. “Daar is door ons en concurrenten de afgelopen jaren erg veel ontsloten. Ooit waren er veel zogenaamde buitengebieden in Twente en de Achterhoek. Gebieden waar geen glasvezel lag en waar zelfs het leveren van ADSL een uitdaging was. Inmiddels durf ik te stellen dat Twente en de Achterhoek tot de best verglaasde regio’s van het land behoren. In tien jaar is voor die regio’s dus echt veel veranderd.”

De onderkant van de klein zakelijke markt wordt voor NDIX steeds minder interessant, iets dat voorheen anders was. Ondernemers in dit segment kiezen volgens Dennis voor een consumenten FttH verbinding. Compleet anders is het bij de grotere organisaties. Bijna overal worden de inpandige serverruimtes ontmanteld. Data en applicaties staan in externe datacenters of de cloud. Om daar bij te kunnen vraagt men veel bandbreedte en een strakke SLA. De eisen die aan beiden gesteld worden door dat type klanten zijn alleen maar aangescherpt. NDIX kon en kan daar nog steeds aan voldoen.

Dennis: “Voorheen kreeg ik verzoeken voor een 1 Gb/s verbinding tegenwoordig zijn vragen om 100 Gb/s al heel normaal. Als je nog een voorbeeld wil van een verandering dan is het dat wel.  Het bijzondere daarbij is, dat de prijs per verbinding min of meer gelijk is gebleven, dus je krijgt nu een 100 keer hogere bandbreedte dan tien jaar geleden.”

Het aantal partners van NDIX dat online diensten aanbiedt en combineert is behoorlijk toegenomen. Om die groep te faciliteren is er een digitale marktplaats. “Omvang van die groep en de manier waarop ze hun diensten aanbieden, dat is nu ook wel anders dan tien jaar geleden,” geeft Dennis aan. Die groei illustreert heel goed hoe NDIX, dat sinds vorig jaar onderdeel is van Relined, regio’s digitaal heeft ontsloten. Daar gaat het ook de komende jaren in Nederland, Duitsland en elders gewoon mee verder.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.