Nieuw wereldrecord van 41Tbit/s voor onderzeese optische transmissie

Sylvain-Almonacil-3.width-800

Nokia Bell Labs en Alcatel Submarine Networks (ASN), een dochteronderneming van Nokia, hebben een nieuw wereldrecord gevestigd op het gebied van onderzeese optische transmissie. De bedrijven behaalden een netto doorvoersnelheid van 41 Tbit/s over een afstand van 291 km met behulp van een C-band onversterkt transmissiesysteem. Deze C-band systemen worden vaak gebruikt voor het met elkaar en het vasteland verbinden van eilanden en offshore-platforms. Het vorige record stond op 35 Tbps over dezelfde afstand.

De doorbraak vond plaats in het research testbed van ASN in Paris-Saclay, waar men erin slaagde om het vorige record te overtreffen. Dit markeert een significante stap voorwaarts in de technologie die cruciaal is voor de wereldwijde communicatie-infrastructuur.

Het tweede deel van het onderzoek richtte zich op het vestigen van een nieuw optisch snelheidsrecord voor transoceanische afstanden. Onderzoekers van Nokia Bell Labs demonstreerden een datarate van 800 Gbit/s over een afstand van 7865 km met behulp van een enkele golflengte van licht. Deze afstand is dubbel zo lang als die van de huidige stand van de techniek en komt ongeveer overeen met de geografische afstand tussen Seattle en Tokyo. Deze mijlpaal werd eveneens behaald in het optisch onderzoekstestbed in Paris-Saclay, Frankrijk.

Het record overtrof de snelheid van 2 Tbit/s voor coherente optische netwerken. Deze resultaten werden gepresenteerd op de European Conference on Optical Communications (ECOC) die onlangs in Glasgow, Schotland werd gehouden.

De onderliggende onderzoeken zullen volgens de researchers een aanzienlijke impact hebben op de volgende generatie onderzeese optische transmissiesystemen. Toekomstige implementaties van onderzeese kabels zullen profiteren van nieuwe vezeltechnologieën zoals multimode en multicore. De bestaande onderzeese netwerken kunnen echter ook profiteren van transceivers met een hogere baudrate om hun prestaties te verbeteren en hun lange-termijn levensvatbaarheid te vergroten.

 

 

Meer over
Lees ook
Fiber Vakdag: Communicatie en automatisering belangrijk bij aanleg zakelijk glasvezel

Fiber Vakdag: Communicatie en automatisering belangrijk bij aanleg zakelijk glasvezel

Leveranciers van zakelijk glasvezel moeten er hard aan trekken om levertijden van bestelde verbindingen in lijn te krijgen met de verwachtingen van klanten en ICT-partners. Tegelijkertijd is het belangrijk dat wholesale partners en eindklanten een reëel beeld hebben van de aanleg van glasvezel. Dit waren de belangrijkste conclusies van het discuss1

IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

Tijdens de Europese Conferentie over Optische Communicatie (ECOC) die deze week in Glasgow plaatsvindt, presenteert een team van onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Gent, een optische ontvanger die een brute datatransmissiesnelheid van 200 Gbps behaalt.

Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

“Met het accepteren van het voorzitterschap van de Fiber Carrier Association, kan ik mijn passie voor de branche goed combineren met mijn wens om ook op te komen voor andermans belang. Mijn connecties in het maatschappelijke en politieke veld gaan daarbij ook zeker een handje meehelpen”.