Nieuw wereldrecord van 41Tbit/s voor onderzeese optische transmissie

Sylvain-Almonacil-3.width-800

Nokia Bell Labs en Alcatel Submarine Networks (ASN), een dochteronderneming van Nokia, hebben een nieuw wereldrecord gevestigd op het gebied van onderzeese optische transmissie. De bedrijven behaalden een netto doorvoersnelheid van 41 Tbit/s over een afstand van 291 km met behulp van een C-band onversterkt transmissiesysteem. Deze C-band systemen worden vaak gebruikt voor het met elkaar en het vasteland verbinden van eilanden en offshore-platforms. Het vorige record stond op 35 Tbps over dezelfde afstand.

De doorbraak vond plaats in het research testbed van ASN in Paris-Saclay, waar men erin slaagde om het vorige record te overtreffen. Dit markeert een significante stap voorwaarts in de technologie die cruciaal is voor de wereldwijde communicatie-infrastructuur.

Het tweede deel van het onderzoek richtte zich op het vestigen van een nieuw optisch snelheidsrecord voor transoceanische afstanden. Onderzoekers van Nokia Bell Labs demonstreerden een datarate van 800 Gbit/s over een afstand van 7865 km met behulp van een enkele golflengte van licht. Deze afstand is dubbel zo lang als die van de huidige stand van de techniek en komt ongeveer overeen met de geografische afstand tussen Seattle en Tokyo. Deze mijlpaal werd eveneens behaald in het optisch onderzoekstestbed in Paris-Saclay, Frankrijk.

Het record overtrof de snelheid van 2 Tbit/s voor coherente optische netwerken. Deze resultaten werden gepresenteerd op de European Conference on Optical Communications (ECOC) die onlangs in Glasgow, Schotland werd gehouden.

De onderliggende onderzoeken zullen volgens de researchers een aanzienlijke impact hebben op de volgende generatie onderzeese optische transmissiesystemen. Toekomstige implementaties van onderzeese kabels zullen profiteren van nieuwe vezeltechnologieën zoals multimode en multicore. De bestaande onderzeese netwerken kunnen echter ook profiteren van transceivers met een hogere baudrate om hun prestaties te verbeteren en hun lange-termijn levensvatbaarheid te vergroten.

 

 

Meer over
Lees ook
AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

Met de toenemende vraag naar hogere bandbreedte en betere prestaties in het achterhoofd, introduceert een groep van bekende Internet Exchanges een nieuwe generatie optische transceivers, 100G LR-1. Deze transceivers zijn ook wel bekend als ‘LR’. Aan de initiële uitrol doen DE-CIX, LINX, AMS-IX en BCIX mee. Zij implementeren deze technologie als ee1

Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

De stichting FttX Certificering heeft haar eerste certificaat uitgewerkt en getest in een pilot. Met de branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen.

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-g1