Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

alliander vlaggen 700

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.

Wat is er aan de hand?

Alliander ziet een vol stroomnet en vertragingen bij onderhoud en nieuwbouw. Het netwerk van dit bedrijf is, net als dat van de andere spelers in Nederland, niet ontworpen voor zoveel decentrale opwekking van energie en de gevolgen van de verschuiving van aardgas naar elektriciteit als het gaat om huishoudens en van benzine en diesel naar elektriciteit als het gaat om auto’s. Bedrijven en zelfs de industrie zijn ook totaal ander gedrag gaan vertonen.

Om het aanbod van elektriciteit te krijgen op de plekken waar ook vraag is, dat lijkt een van de grotere bottlenecks. Uitbreiding van het netwerk is nodig om die op te lossen, maar daar zit een complex probleem. Materiaal is duur, mensen zijn schaars, vergunningen vergen tijd en nimby protest kan hardnekkig zijn.

Waarom raakt dit datacenters?

De meeste datacenters van Nederland zitten in het “verzorgingsgebied” van Alliander (dat voor de grootste spelers direct met Tennet wordt geschakeld is voor dit verhaal een detail). Zij zullen al begrepen hebben dat elektriciteit een schaars goed is.

In de MRA zal de melding van Alliander niet als een bom zijn ingeslagen. De kans is groter dat men hierin mede een bevestiging ziet voor de stap die Amsterdam heeft genomen door de stadspoorten te sluiten voor nieuwe datacenters.

Nieuwbouw plannen buiten de footprint van Alliander zal in de meeste gevallen geen reële optie zijn. Dat Stedin een week geleden al aan de bel trok zegt wat dat betreft meer dan genoeg. Daarnaast zit niemand te wachten op het waterbedeffect.

Lees ook
Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.