Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

alliander vlaggen 700

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.

Wat is er aan de hand?

Alliander ziet een vol stroomnet en vertragingen bij onderhoud en nieuwbouw. Het netwerk van dit bedrijf is, net als dat van de andere spelers in Nederland, niet ontworpen voor zoveel decentrale opwekking van energie en de gevolgen van de verschuiving van aardgas naar elektriciteit als het gaat om huishoudens en van benzine en diesel naar elektriciteit als het gaat om auto’s. Bedrijven en zelfs de industrie zijn ook totaal ander gedrag gaan vertonen.

Om het aanbod van elektriciteit te krijgen op de plekken waar ook vraag is, dat lijkt een van de grotere bottlenecks. Uitbreiding van het netwerk is nodig om die op te lossen, maar daar zit een complex probleem. Materiaal is duur, mensen zijn schaars, vergunningen vergen tijd en nimby protest kan hardnekkig zijn.

Waarom raakt dit datacenters?

De meeste datacenters van Nederland zitten in het “verzorgingsgebied” van Alliander (dat voor de grootste spelers direct met Tennet wordt geschakeld is voor dit verhaal een detail). Zij zullen al begrepen hebben dat elektriciteit een schaars goed is.

In de MRA zal de melding van Alliander niet als een bom zijn ingeslagen. De kans is groter dat men hierin mede een bevestiging ziet voor de stap die Amsterdam heeft genomen door de stadspoorten te sluiten voor nieuwe datacenters.

Nieuwbouw plannen buiten de footprint van Alliander zal in de meeste gevallen geen reële optie zijn. Dat Stedin een week geleden al aan de bel trok zegt wat dat betreft meer dan genoeg. Daarnaast zit niemand te wachten op het waterbedeffect.

Lees ook
Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?

In de voortdurende zoektocht naar duurzame energieoplossingen is een interessante innovatie verschenen: Kitepower. Deze technologie, die potentieel een alternatief biedt voor traditionele dieselgeneratoren, is ontwikkeld door de gelijknamige Nederlandse start-up. Medeoprichter Johannes Peschel deelde zijn inzichten met Change Inc., waaruit blijkt1