Nerdalize ontvangt subsidie voor serverradiatoren in woningen

nerdalize

Nerdalize ontvangt van STW een lening van 250.000 euro voor de doorontwikkeling van een systeem waarbij computerservers huizen verwarmen. Het bedrijf verwerkt servers in radiatoren.

Het koelen van datacenters kost veel energie. Door servers in radiatoren te verwerken en deze in woningen te plaatsen weet Nerdalize de warmte die servers generen efficiënt in te zetten. De servers kunnen hierdoor hun warmte afstaan aan hun omgeving en hoeven dus minder hard gekoeld te worden, terwijl huiseigenaren profiteren van een lagere energierekening.

Serverradiator laten plaatsen

Klanten kunnen via Nerdalize een serverradiator bij hen thuis laten plaatsen. Deze radiator wordt door Nerdalize beheerd. Zodra een klant van Nerdalize aanspraak maakt op de rekenkracht in de serverradiator bij een consument thuis gaat de verwarming in zijn of haar woning draaien.

Het draaien van servers in een woning kost natuurlijk energie en daarmee geld. Nerdalize vergoedt daarom deels de energierekening van de huiseigenaar. Bedrijven die capaciteit afnemen bij Nerdalize betalen voor deze rekencapaciteit.

Winst voor alle partijen

In het systeem winnen alle betrokken partijen. Huiseigenaren zijn goedkoper uit doordat een belangrijk deel van hun energierekening wordt vergoedt. Bedrijven kunnen goedkoper rekencapaciteit afnemen doordat Nerdalize niet hoeft te investeren in dure datacenters en de capaciteit gedecentraliseerd bij mensen kan onderbrengen. Nerdalize zelf profiteert door een marge te leggen op de kosten die het bedrijf doorberekent aan afnemers.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Arcus Infrastructure Partners LLP neemt Coolworld over van private equity investeerder Gimv

Arcus Infrastructure Partners LLP neemt Coolworld over van private equity investeerder Gimv

Arcus heeft een aanzienlijke investeringservaring met toegevoegde waarde in Europese infrastructuur en meer specifiek, in asset leasing en cold chain activiteiten. Dit zal het management van Coolworld ondersteunen bij het verder versnellen van de groei en het focussen op duurzame waarde creatie op lange termijn.

Nieuwe koelingstechnieken in aantocht

Nieuwe koelingstechnieken in aantocht

Op het gebied van het koelen van datacenters gebeurt meer dan alleen vloeistofkoeling. Twee recente ontwikkelingen laten dit duidelijk zien.

Waterrestricties dreigen voor datacenters in Londen, Thames Water neemt maatregelen

Waterrestricties dreigen voor datacenters in Londen, Thames Water neemt maatregelen

Thames Water, het private nutsbedrijf dat 15 miljoen mensen van water voorziet in het Verenigd Koninkrijk, overweegt drastische maatregelen om het waterverbruik van datacenters in Londen te verminderen. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het overweegt om onder andere ‘flow restrictors’ te plaatsen en operators hogere tarieven op te leggen tijdens1