Waterrestricties dreigen voor datacenters in Londen, Thames Water neemt maatregelen

Screenshot 2023-07-28 at 10.21.00

Thames Water, het private nutsbedrijf dat 15 miljoen mensen van water voorziet in het Verenigd Koninkrijk, overweegt drastische maatregelen om het waterverbruik van datacenters in Londen te verminderen. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het overweegt om onder andere ‘flow restrictors’ te plaatsen en operators hogere tarieven op te leggen tijdens piekmomenten. Dat meldt The Register.

Het besluit komt na een uitgebreide exercitie die vorig jaar werd uitgevoerd, waarbij Thames Water het waterverbruik van datacenters binnen zijn dekkingsgebied in kaart bracht. Dit verzorgingsgebied beslaat een groot deel van Londen en de Thames Valley in Zuid-Engeland. Uit de resultaten van die studie bleek dat datacenters een aanzienlijke hoeveelheid water verbruiken, vooral voor koeling, wat in tijden van watertekorten problematisch kan zijn.

Om dit probleem aan te pakken, heeft Thames Water toenadering gezocht tot datacenterexploitanten om samen te werken aan het verminderen van hun totale waterverbruik. Vooral het gebruik van drinkwater voor niet-essentiële doeleinden, zoals koeling, wordt nu ontmoedigd. De aanleiding voor deze actie was een hittegolf in het zuidelijke deel van het VK, die werd voorafgegaan door een periode van ongewoon weinig regenval, wat resulteerde in een toename van de vraag naar water.

Nu gaat Thames Water een stap verder door te overwegen zogeheten flow restrictors te plaatsen op de watertoevoerleidingen van datacenters. Daarnaast wordt er nagedacht over het toepassen van variabele watertarieven, waarbij hogere tarieven in rekening worden gebracht tijdens periodes van grote watervraag. Deze maatregelen zijn bedoeld om de infrastructuur te ontlasten tijdens warm weer, wanneer de vraag naar water aanzienlijk toeneemt.

Meer over
Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.