Waterrestricties dreigen voor datacenters in Londen, Thames Water neemt maatregelen

Screenshot 2023-07-28 at 10.21.00

Thames Water, het private nutsbedrijf dat 15 miljoen mensen van water voorziet in het Verenigd Koninkrijk, overweegt drastische maatregelen om het waterverbruik van datacenters in Londen te verminderen. Het bedrijf heeft aangekondigd dat het overweegt om onder andere ‘flow restrictors’ te plaatsen en operators hogere tarieven op te leggen tijdens piekmomenten. Dat meldt The Register.

Het besluit komt na een uitgebreide exercitie die vorig jaar werd uitgevoerd, waarbij Thames Water het waterverbruik van datacenters binnen zijn dekkingsgebied in kaart bracht. Dit verzorgingsgebied beslaat een groot deel van Londen en de Thames Valley in Zuid-Engeland. Uit de resultaten van die studie bleek dat datacenters een aanzienlijke hoeveelheid water verbruiken, vooral voor koeling, wat in tijden van watertekorten problematisch kan zijn.

Om dit probleem aan te pakken, heeft Thames Water toenadering gezocht tot datacenterexploitanten om samen te werken aan het verminderen van hun totale waterverbruik. Vooral het gebruik van drinkwater voor niet-essentiële doeleinden, zoals koeling, wordt nu ontmoedigd. De aanleiding voor deze actie was een hittegolf in het zuidelijke deel van het VK, die werd voorafgegaan door een periode van ongewoon weinig regenval, wat resulteerde in een toename van de vraag naar water.

Nu gaat Thames Water een stap verder door te overwegen zogeheten flow restrictors te plaatsen op de watertoevoerleidingen van datacenters. Daarnaast wordt er nagedacht over het toepassen van variabele watertarieven, waarbij hogere tarieven in rekening worden gebracht tijdens periodes van grote watervraag. Deze maatregelen zijn bedoeld om de infrastructuur te ontlasten tijdens warm weer, wanneer de vraag naar water aanzienlijk toeneemt.

Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

CoreWeave slaat Nederland over voor Europese AI-datacenters

AI-hyperscaler CoreWeave kondigt aan dat het $2,2 miljard zal investeren om drie nieuwe datacenters te openen in continentaal Europa tegen eind 2025. Deze nieuwe datacenters zullen worden gevestigd in Noorwegen, Zweden en Spanje.