Nederlandse datacenters stellen restwarmte gratis beschikbaar

datacenter2

De Nederlandse datacenters die verenigd zijn in de Dutch Datacenter Association (DDA) bieden het toekomstige kabinet aan om slim gebruik te maken van de restwarmte die hun datacenters produceren. Hiermee willen de datacenters een bijdrage leveren om energie zo efficiënt mogelijk te gebruiken en de in het Akkoord van Parijs gestelde klimaatdoelen sneller te realiseren.

Stijn Grove, directeur van de DDA over het initiatief: “We leven in tijden van grote verandering. De steeds verdergaande digitalisering raakt alle sectoren van de samenleving en economie. Bedrijfsmodellen worden omgegooid en nieuwe sectoren ontstaan door de mogelijkheden die het internet biedt. Tegelijkertijd voltrekt zich ook een ingrijpende transitie naar duurzame energie. De digitale transformatie en de verduurzaming van de energievoorziening kunnen hand in hand gaan als de juiste kansen aangegrepen worden. Datacenters kunnen daarbij als fundament van de digitale economie een sleutelrol vervullen door de restwarmte die zij produceren te gebruiken om andere gebouwen te verwarmen.”

Duurzaam energie potentieel

Het grootste gedeelte van de stroom die datacenters verbruiken, wordt omgezet in warmte. Deze restwarmte, bijna geheel groen opgewekt, wordt op dit moment niet of nauwelijks nuttig hergebruikt. De concentratie van online diensten in een datacenter, al dan niet gevestigd met andere datacenters op een campus, biedt daarom een groot en tot dusver nauwelijks benut energiepotentieel. De benutting van de restwarmte die door datacenters geproduceerd wordt, noemt de DDA een logische stap naar een volwaardige circulaire economie.

Grove: “Deze nu al aanwezige energie, door groene stroom opgewekte hoogwaardige, laag calorische restwarmte, kunnen we hergebruiken. Huizen, kantoren en kassen kunnen met deze warmte worden verwarmd. Industriële processen kunnen sneller verduurzamen. Hiermee halen we CO2 doelen eerder, versnellen we de energietransitie en hoeven we minder gas te winnen. Iets wat gezien de problematiek in de provincie Groningen en de slinkende gasvoorraad ook een belangrijk maatschappelijk voordeel biedt.”

Gratis aangeboden

De Nederlandse datacentersector, vertegenwoordigd door de DDA, wil de energietransitie versnellen. Daarom biedt de sector onder bepaalde randvoorwaarden haar restwarmte gratis aan. De gehele brief met uitgebreide beschrijving van de verdere invulling van dit initiatief is hier te vinden.

Dossiers
Lees ook
Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Al langer is duidelijk dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Nederlandse Eemshaven. De komst van de locatie is goed nieuws voor ons land. Het datacenter levert 150 tot 200 banen op. Dit bevestigen bronnen in de Eemshaven aan RTV Noord. Het is niet officieel bevestigd dat het nieuwe datacenter in de Eemshaven inderdaad eigendom is van A1

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1