NEC Energy Solutions introduceert DSS energieopslagsysteem

NEC Energy Solutions introduceert de Distributed Storage Solution (DSS), een energieopslagsysteem gericht op zowel commerciële als industriële toepassingen. Het systeem is schaalbaar van 85 kWh tot 510 kWh opslagcapaciteit en een vermogenscapaciteit van 30 kW tot 650 kW.

Steeds meer datacenters maken gebruik van energie afkomstig uit duurzame energiebronnen, zoals windmolens of zonnepanelen. Beide zijn echter niet continu beschikbaar. Zo kan op windstille momenten te weinig energie worden gegenereerd om het datacenter aan te drijven. Veel datacenters maken daarom op dit soort momenten gebruik van het reguliere energienetwerk, en draaien in de praktijk dus slechts een deel van de tijd op duurzame energie.

Duurzame energie opslaan

Energieopslagsystemen kunnen dit probleem oplossen. Door overtollige energie die wordt opgewerkt met bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen op te slaan in energieopslagsystemen zoals de DSS van NEC Energy Solutions kan deze energie worden aangesproken op bijvoorbeeld windstille momenten of gedurende de nacht. Dit zorgt ervoor dat datacenters volledig kunnen draaien op duurzame energie, en zorgt dat datacenters onafhankelijk van het reguliere energienetwerk kunnen opereren.

De DSS wordt geleverd met de NEC Energy Solutions AEROS beheersoftware. Het systeem is voorzien van lithium-ion accu’s, die door NEC Energy Solutions zijn ontworpen en getest. De DSS is naar verwachting vanaf het eerste kwartaal van 2017 beschikbaar in de Verenigde Staten. Op een later moment in 2017 wordt het systeem ook in Europa geïntroduceerd.

De Distributed Storage Solution van NEC Energy Solutions (bron: NEC Energy Solutions)

Dossiers
Lees ook

Geothermie Nederland brengt aardwarmte in kaart

De potentie van aardwarmte is enorm. Ook voor datacenters. Toch bleef de productie van aardwarmte in 2021 nagenoeg gelijk ten opzichte van 2020. Er werd in 2021 6,4 PJ (PetaJoule) warmte geproduceerd ten opzichte van 6,2 PJ in 2020.

Nieuwbouw voor Interxion in België  - BRU 4

Nieuwbouw voor Interxion in België - BRU 4

Het nieuwe datacenter van Interxion in België, BRU 4, komt naast BRU 3. Het gebouw wordt gefaseerd opgebouwd. Streven is de eerste klanten in Q1-2023 te huisvesten op een verdieping. Daarna volgt de oplevering van de andere verdiepingen. BRU 4 wordt dus een datacenter over meerdere verdiepingen. Die bouwwijze komt in België nog niet veel voor.

6 ontwikkelingen die datacenters duurzamer en veiliger maken voor de toekomst

6 ontwikkelingen die datacenters duurzamer en veiliger maken voor de toekomst

De overheid heeft de teugels van het lockdown-paard laten vieren. Het vooruitzicht van de pandemie voelt optimistischer dan een paar maanden terug, maar bedrijven pakken door op hun digitale transformaties: ze voelen dat de veranderingen die corona aanjoeg goede veranderingen voor ze zijn, en gaan ermee door. Deze versnelde digitalisering gaat dus1