NEC Energy Solutions introduceert DSS energieopslagsysteem

NEC Energy Solutions introduceert de Distributed Storage Solution (DSS), een energieopslagsysteem gericht op zowel commerciële als industriële toepassingen. Het systeem is schaalbaar van 85 kWh tot 510 kWh opslagcapaciteit en een vermogenscapaciteit van 30 kW tot 650 kW.

Steeds meer datacenters maken gebruik van energie afkomstig uit duurzame energiebronnen, zoals windmolens of zonnepanelen. Beide zijn echter niet continu beschikbaar. Zo kan op windstille momenten te weinig energie worden gegenereerd om het datacenter aan te drijven. Veel datacenters maken daarom op dit soort momenten gebruik van het reguliere energienetwerk, en draaien in de praktijk dus slechts een deel van de tijd op duurzame energie.

Duurzame energie opslaan

Energieopslagsystemen kunnen dit probleem oplossen. Door overtollige energie die wordt opgewerkt met bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen op te slaan in energieopslagsystemen zoals de DSS van NEC Energy Solutions kan deze energie worden aangesproken op bijvoorbeeld windstille momenten of gedurende de nacht. Dit zorgt ervoor dat datacenters volledig kunnen draaien op duurzame energie, en zorgt dat datacenters onafhankelijk van het reguliere energienetwerk kunnen opereren.

De DSS wordt geleverd met de NEC Energy Solutions AEROS beheersoftware. Het systeem is voorzien van lithium-ion accu’s, die door NEC Energy Solutions zijn ontworpen en getest. De DSS is naar verwachting vanaf het eerste kwartaal van 2017 beschikbaar in de Verenigde Staten. Op een later moment in 2017 wordt het systeem ook in Europa geïntroduceerd.

De Distributed Storage Solution van NEC Energy Solutions (bron: NEC Energy Solutions)

Dossiers
Lees ook
Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

Nederland wil groene waterstof gaan produceren op zee

In het windenergiegebied ten noorden van de Waddeneilanden komt als het aan de Nederlandse overheid ligt de eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Dat is goed nieuws voor de datacentersector waar al langer plannen en projecten bestaan rond groene waterstof.

Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Grootste batterijopslagsysteem van ons land staat niet in Amsterdam maar in Vlissingen

Als datacenterindustrie zijn we soms zo druk aan het discussiëren over onze eigen nieuwe trends en ontwikkelingen, dat we wel eens vergeten naar andere branches en sectoren te kijken. Zo lijkt het ook te gaan met batterijsystemen voor energieopslag.

Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Nederlands consortium start onderzoek naar energiezuinige informatietechnologie

Wetenschapsfinancierder NWO honoreerde recent een groot onderzoeksproject naar nieuwe concepten voor energiezuinige Informatie Technologie met zo’n tien miljoen euro. UT-onderzoeker prof. dr. ir. Hans Hilgenkamp is hoofdaanvrager van het project met de naam NL-ECO. Met de financiering van NWO komt ook ongeveer 2,5 miljoen euro beschikbaar als cofi1