NEC Energy Solutions introduceert DSS energieopslagsysteem

NEC Energy Solutions introduceert de Distributed Storage Solution (DSS), een energieopslagsysteem gericht op zowel commerciële als industriële toepassingen. Het systeem is schaalbaar van 85 kWh tot 510 kWh opslagcapaciteit en een vermogenscapaciteit van 30 kW tot 650 kW.

Steeds meer datacenters maken gebruik van energie afkomstig uit duurzame energiebronnen, zoals windmolens of zonnepanelen. Beide zijn echter niet continu beschikbaar. Zo kan op windstille momenten te weinig energie worden gegenereerd om het datacenter aan te drijven. Veel datacenters maken daarom op dit soort momenten gebruik van het reguliere energienetwerk, en draaien in de praktijk dus slechts een deel van de tijd op duurzame energie.

Duurzame energie opslaan

Energieopslagsystemen kunnen dit probleem oplossen. Door overtollige energie die wordt opgewerkt met bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen op te slaan in energieopslagsystemen zoals de DSS van NEC Energy Solutions kan deze energie worden aangesproken op bijvoorbeeld windstille momenten of gedurende de nacht. Dit zorgt ervoor dat datacenters volledig kunnen draaien op duurzame energie, en zorgt dat datacenters onafhankelijk van het reguliere energienetwerk kunnen opereren.

De DSS wordt geleverd met de NEC Energy Solutions AEROS beheersoftware. Het systeem is voorzien van lithium-ion accu’s, die door NEC Energy Solutions zijn ontworpen en getest. De DSS is naar verwachting vanaf het eerste kwartaal van 2017 beschikbaar in de Verenigde Staten. Op een later moment in 2017 wordt het systeem ook in Europa geïntroduceerd.

De Distributed Storage Solution van NEC Energy Solutions (bron: NEC Energy Solutions)

Dossiers
Lees ook
‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

‘Nederland heeft kleinere projecten voor groene waterstof nodig’

Waterstof wordt steeds meer gezien als een belangrijk onderdeel van de toekomst van onze energievoorziening - ook voor datacenters. De belangstelling voor met name groene waterstof - waterstof die met groene elektriciteit wordt gerealiseerd - is enorm. Toch zien we dat de elektrolyseprojecten die hiervoor nodig zijn, lastig van de grond komen.

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Waterstof-gemeenschap zet eigen branchevereniging op

Nederland is een branchevereniging rijker die belangrijk kan worden voor de datacentersector. NLHydrogen is de branchevereniging die de waterstofsector wil verbinden, versterken en vertegenwoordigen. “Samen gaan we voorop in de realisatie van een CO₂-vrije samenleving.

‘De energietransitie moet sneller’

‘De energietransitie moet sneller’

Dat zegt prof.dr. Kornelis Blok in zijn afscheidsrede. Blok was jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht en later de TU-Delft. Hij heeft zich zijn leven lang bezig gehouden met de energietransitie. Hij leverde onder andere een bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ook was hij oprichter van adviesbureau Ecofys.