‘De energietransitie moet sneller’

Kornelis Blok (2)_dc96eeb1ab

Dat zegt prof.dr. Kornelis Blok in zijn afscheidsrede. Blok was jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht en later de TU-Delft. Hij heeft zich zijn leven lang bezig gehouden met de energietransitie. Hij leverde onder andere een bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ook was hij oprichter van adviesbureau Ecofys. Hij gaat nu formeel met pensioen. Aan de TU-Delft was Blok de laatste jaren verbonden als professor of Energy Systems Analysis.

“De ontwikkelingen op het gebied van alternatieven voor fossiele energiebronnen als zon- en windenergie, elektrische auto’s of warmtepompen gaan snel, maar het gaat nog niet snel genoeg”, zegt hij in een afscheidsinterview dat gepubliceerd is op de website van de TU-Delft. “We willen klimaatverandering beperken, maar er komen toch steeds spaken in het wiel waardoor we vastlopen.”

Verder stelt Blok in het interview: “Ik vind dat we op het ergste voorbereid moeten zijn. Zelfs al doen we ons best, dan lopen we nog langs de rand van het veilige gebied. En eigenlijk is het niet eens duidelijk hoe groot dit veilige gebied is. Verder moeten we in de toekomst meer rekening houden met de kwetsbaarheid van onze energievoorziening.” 

Blok was de laatste jaren ook voorzitter van het Delft Energy Initiative. Hierin werken een aantal faculteiten van de Technische Universiteit Delft samen. "Er zijn nu vier energie-onderzoekinstituten waar vier tot zes faculteiten samenwerken. Daarmee kunnen we grote projecten aan en zo ons steentje bijdragen aan innovaties in de energiesector samen met bedrijfsleven, overheden en studenten.”

De datacenterindustrie is de afgelopen jaren redelijk actief geworden met onderwerpen als energietransitie en duurzaamheid. Als de energietransitie sneller moet, dan zal echter ook deze branche er nog een schepje bovenop moeten doen. Al was het maar omdat Europese en nationale overheden steeds meer kijken naar wet- en regelgeving om deze versnelling te realiseren.

Lees ook
Bernard Schept gestart als sales bij Switch Datacenters

Bernard Schept gestart als sales bij Switch Datacenters

Sinds begin deze maand ben ik aan de slag als sales voor Switch Datacenters, naast mijn sales activiteiten voor immersion cooling startup iXora. Erg leuk om me weer te voegen bij een aantal bevriende oud-collega’s.

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Acht bedrijven die zich de komende jaren gaan vestigen op een van de kavels van Medel II sluiten zich aan bij een nieuw energiesysteem, een initiatief van energie-infrastructuurspecialist Joulz in samenwerking met regionale netbeheerder Liander.

iXora benoemt Vincent Beek tot CEO

iXora benoemt Vincent Beek tot CEO

iXora, ontwikkelaar van innovatieve koeloplossingen voor datacenters, maakt bekend dat Vincent Beek is benoemd tot CEO. Beek, die sinds de oprichting in 2020 COO van iXora was, volgt Job Witteman op