Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

datacenter persoon

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Voorheen bood Equinix ondersteuning voor vloeistof-naar-lucht koeling door middel van in-rack warmtewisselaars. Met deze aankondiging kunnen meer bedrijven gebruik maken van koeltechnologieën voor hardware met hoge dichtheid. Equinix hanteert daarbij een leverancier-neutrale benadering, waardoor klanten hun voorkeur voor hardwareleveranciers kunnen behouden.

Belangrijke locaties die ondersteuning bieden voor direct-naar-chip vloeistofkoeling zijn onder meer Londen, Silicon Valley, Singapore en Washington DC. Volgens Business Insider zal de eerste faciliteit die deze nieuwe technologie huisvest, klaar zijn in het eerste kwartaal van 2024.

In februari 2023 maakte Equinix bekend dat het bedrijf ZutaCore's vloeistofkoelsystemen een jaar lang had getest in haar innovatiecentrum. In juni 2022 installeerde het bedrijf enkele van deze twee-fasen technologie in live servers voor haar Metal infrastructuur-als-een-service aanbod. Een rack vol operationele twee-fasen koeling was op dat moment al zes maanden stabiel in haar NY5 datacenter in Secaucus, New Jersey.

Vloeistofkoeling stond ook centraal in de ontwikkeling van de Open19 V2-specificatie. Het doel van het Open19-project, dat onder de Linux Foundation valt, was het creëren van een open standaard die in elk 19 inch rack past voor servers, opslag en netwerken. Dit project stelt bedrijven in staat hardware van diverse leveranciers efficiënt en duurzaam te gebruiken in elke datacenteromgeving.

Direct-naar-chip koeling werkt met een koude plaat die bovenop de chip in de server zit. Vloeistof loopt door deze plaat en voert warmte af van de chip. Servers met direct-naar-chip koeling kunnen worden geïnstalleerd in standaard IT-kasten.

 

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.