NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

Nieuwsbericht NAVO

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een persbericht dat op de NAVO-website is gepubliceerd.

Onder leiding van luitenant-generaal Hans-Werner Wiermann, een voormalige Duitse militaire officier, "zal het centrum de samenwerking met de industrie vergemakkelijken en de belangrijkste militaire en civiele belanghebbenden samenbrengen", aldus Stoltenberg. Hij voegde eraan toe dat het centrum ook best practices zal delen, gebruik zal maken van innovatieve technologieën en de veiligheid van de geallieerde onderzeese infrastructuur zal vergroten.

De Nord Stream-sabotage van afgelopen september heeft de kwetsbaarheid van onderzeese energiepijpleidingen en communicatiekabels duidelijk gemaakt. Als reactie daarop hebben de NAVO-bondgenoten hun militaire aanwezigheid rond belangrijke infrastructuur aanzienlijk vergroot, onder meer met schepen en patrouillevliegtuigen. In januari richtten de NAVO en de EU ook een gezamenlijke taskforce op om kritieke infrastructuur te beschermen.

Hans-Werner Wierman bekleedde eerder de functie van Directeur-Generaal van de Internationale Militaire Staf van de NAVO op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

(Bundeswehr foto)

Lees ook
Nieuw wereldrecord van 41Tbit/s voor onderzeese optische transmissie

Nieuw wereldrecord van 41Tbit/s voor onderzeese optische transmissie

Nokia Bell Labs en Alcatel Submarine Networks (ASN), een dochteronderneming van Nokia, hebben een nieuw wereldrecord gevestigd op het gebied van onderzeese optische transmissie. De bedrijven behaalden een netto doorvoersnelheid van 41 Tbit/s over een afstand van 291 km met behulp van een C-band onversterkt transmissiesysteem.

Fiber Vakdag: Communicatie en automatisering belangrijk bij aanleg zakelijk glasvezel

Fiber Vakdag: Communicatie en automatisering belangrijk bij aanleg zakelijk glasvezel

Leveranciers van zakelijk glasvezel moeten er hard aan trekken om levertijden van bestelde verbindingen in lijn te krijgen met de verwachtingen van klanten en ICT-partners. Tegelijkertijd is het belangrijk dat wholesale partners en eindklanten een reëel beeld hebben van de aanleg van glasvezel. Dit waren de belangrijkste conclusies van het discuss1

IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

IDLab ontwikkelt optical receiver die 2000 Gbps per kanaal in datacenters mogelijk maakt

Tijdens de Europese Conferentie over Optische Communicatie (ECOC) die deze week in Glasgow plaatsvindt, presenteert een team van onderzoekers van IDLab, een imec-onderzoeksgroep aan de Universiteit van Gent, een optische ontvanger die een brute datatransmissiesnelheid van 200 Gbps behaalt.