NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

Nieuwsbericht NAVO

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in een persbericht dat op de NAVO-website is gepubliceerd.

Onder leiding van luitenant-generaal Hans-Werner Wiermann, een voormalige Duitse militaire officier, "zal het centrum de samenwerking met de industrie vergemakkelijken en de belangrijkste militaire en civiele belanghebbenden samenbrengen", aldus Stoltenberg. Hij voegde eraan toe dat het centrum ook best practices zal delen, gebruik zal maken van innovatieve technologieën en de veiligheid van de geallieerde onderzeese infrastructuur zal vergroten.

De Nord Stream-sabotage van afgelopen september heeft de kwetsbaarheid van onderzeese energiepijpleidingen en communicatiekabels duidelijk gemaakt. Als reactie daarop hebben de NAVO-bondgenoten hun militaire aanwezigheid rond belangrijke infrastructuur aanzienlijk vergroot, onder meer met schepen en patrouillevliegtuigen. In januari richtten de NAVO en de EU ook een gezamenlijke taskforce op om kritieke infrastructuur te beschermen.

Hans-Werner Wierman bekleedde eerder de functie van Directeur-Generaal van de Internationale Militaire Staf van de NAVO op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

(Bundeswehr foto)

Lees ook
Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

Stichting FttX Certificering heeft eerste certificaat uitgewerkt en getest

De stichting FttX Certificering heeft haar eerste certificaat uitgewerkt en getest in een pilot. Met de branchebrede certificering voor FttX glasvezelprofessionals wil de stichting het vakmanschap en de kwaliteit van de glasvezelinfrastructuur voor de toekomst borgen.

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij het controversiële TikTok laten zien hoe snel en gemakkelijk operationele procedures in datacenters overtreden kunnen worden. Theorie en praktijk lijken vaak ver uit elkaar te liggen. Met grote gevolgen voor de security in deze faciliteiten.

Euralarm zet adviesraad op om branddetectie en -blussing te verbeteren

Euralarm zet adviesraad op om branddetectie en -blussing te verbeteren

De datacenterindustrie vormt een belangrijke doelgroep voor de branddetectie- en blussingssector. Voor datacenters is het cruciaal dat een belangrijke veiligheidsvoorziening als systemen voor de detectie en oplossing van rook- en brandincidenten op maat van digitale infrastructuren is ontwerpen en aangelegd. Hetzelfde voor andere branches als de i1