‘Microsoft stopt met Project Natick voor datacenters onder water’

pixabay zee

Dat meldt de website Tom’s Hardware. Project Natick ging in 2013 van start. De website meldt dat het bedrijf deze beslissing heeft bevestigd aan DatacenterDynamics. Noelle Walsh, hoofd van Microsofts Cloud Operations + Innovation, verklaarde: "Ik bouw nergens ter wereld onderzeese datacenters." Ze voegde hieraan toe: "Mijn team heeft eraan gewerkt en het werkte. We hebben veel geleerd over operaties onder zeeniveau, trillingen en de impact op servers. We zullen deze lessen toepassen op andere gevallen."

Naast de potentiële energiebesparingen heeft Microsoft andere inzichten opgedaan uit de servers die het in 2018 voor de kust van Schotland installeerde. Het bedrijf verloor slechts zes van de 855 ondergedompelde servers, terwijl in een gelijktijdig georganiseerd experiment op land acht van de 135 servers moesten worden vervangen. Dit komt neer op een verlies van 0,7% in zee versus 5,9% op land. De belangrijkste reden voor deze langere levensduur is de temperatuurstabiliteit van zeewater en het gebruik van inert stikstofgas om de servers te beschermen.

Wanneer gevraagd of Microsoft robots gaat inzetten in datacenters als onderdeel van de opgedane kennis, zei Walsh: "We kijken naar robotica meer vanuit het perspectief dat sommige van deze nieuwe servers zeer zwaar zullen zijn. Hoe kunnen we dat automatiseren in plaats van mensen dingen rond te laten duwen? We leren van andere industrieën over robotica, maar we zijn ons er ook zeer van bewust dat we mensen nodig hebben. Ik wil niet dat mensen zich zorgen maken over hun banen."

Hoewel Microsoft zijn onderzoek naar datacenters onderwater heeft beëindigd, is China in 2023 begonnen met zijn ondergedompelde serverproject, waarbij 68.000 vierkante meter aan servers voor de zuidkust van Hainan zijn geplaatst. Microsoft heeft niet aangegeven of het in de toekomst een nieuw onderzees datacenterproject zal starten.

Walsh zei: "Ik zou zeggen dat we nu meer gefocust zijn. We houden ervan om onderzoek en ontwikkeling te doen en dingen uit te proberen, en daar leer je van. Die nieuwe kennis kan van pas komen. Maar ik zou zeggen dat we nu zeer gefocust zijn." Desalniettemin stopt Microsoft niet met zijn ontwikkelingsprojecten rond datacenters. Het bedrijf werkt naar verluidt samen met OpenAI aan de bouw van een datacenter voor AI-supercomputers ter waarde van maar liefst 100 miljard dollar en heeft nucleaire ambities om modulaire reactoren te bouwen voor projecten zoals deze.

Meer over
Lees ook
Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.

Europa wil datacenters in de ruimte

Europa wil datacenters in de ruimte

Datacenters in de ruimte opzetten? Uit de Europese studie ‘Advanced Space Cloud for European Net zero emission and Data sovereignty’ (ASCEND) blijkt dat dit zeer wel haalbaarheid is. De 2 miljoen euro kostende ASCEND-studie, gecoördineerd door Thales Alenia Space namens de Europese Commissie, stelt vast datacenters in de ruimte technisch, economis1

AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

AWS stookt met nieuw rapport vuurtje op onder discussie over on-premise versus colocatie

De discussie over de efficiëntie van on-premise infrastructuren versus cloud-oplossingen heeft nieuwe brandstof gekregen door een recent gepubliceerd rapport van Amazon Web Services (AWS). Dit rapport, uitgevoerd door Accenture, probeert aan te tonen dat geoptimaliseerde workloads op AWS tot vier keer efficiënter kunnen zijn dan dezelfde workloads1